Nieuws: Audi Quattro Concept – Wat wil Audi hiermee aangeven?

Op de Autosalon van Parijs toont Audi de Quattro Concept, een hommage aan de oer-Quattro. Iets verderop, in een verlaten hoekje, staat er nog één die toch op z’n minste enkele vragen oproept. Wat wil Audi met deze zeer sportief uigedoste Quattro Concept zeggen?

Dat pers en publiek en masse over de met rood, wit en zwart bestickerde Audi Quattro Concept heeft gekeken is niet zo vreemd aangezien het model zeker een paar maten kleiner was dan het origineel. Een schaalmodel dus. Maar waarom toont Audi een dergelijk exhibitie achter glas zonder daarbij uitleg te geven terwijl het op z'n minst direct enkele vragen oproept? Iedere zelfrespecterende autoliefhebber weet dat Audi in de jaren '80 furore maakte met de Quattro S1. De heden genoemde oer-Quattro wist toentertijd verscheidende rally's naar zijn hand te zetten en ook tijdens de befaamde heuvelklim naar de top van Pikes Peak was het ongenaakbaar. In 1986 trok Audi zich terug uit het World Rally Championship om een signaal naar de organisatie te geven om de veiligheid in de sport te verhogen. Dit naar aanleiding van diverse fatale ongelukken.

223 De reden van de Audi Quattro Concept is het dertig jarige bestaan van de Quattro. Officieel zijn er geen productieplannen gaande, mits er voldoende animo voor de auto is en als de reacties van het publiek net zo lovend zijn als die van de pers, zo laat hoofd van Quattro GmbH, Stephan Reil, tegenover Autoweek weten. "We gaan sowieso een business case maken over de haalbaarheid van een eventuele nieuwe Audi Quattro. Mocht de uitkomst positief uitvallen dan zullen we nog moeten wachten op groen licht van Audi AG. Als ook zij instemmen gaat hij zeker in productie, hetzij in gelimiteerde oplage." Reil noemde daarbij een aantal van 223, evenveel als er van de SportQuattro, de straatlegale versie van de Audi Quattro, zijn gebouwd.

Oude liefdes Onze mening naar het wel of niet produceren van een nieuwe Audi Quattro voor stervelingen hoeft niet gevraagd te worden. Wij zijn absoluut voor! Nog mooier zouden we het vinden dat de Audi naar aanleiding van een productiemodel serieus zou overwegen om terug te keren in het World Rally Championship. Dit niet in de laatste plaats vanwege de herleving van het WRC zelf. Jarenlang ging de strijd aldaar tussen slechts fabrikanten (Citroën en Ford), maar met de komst van andere (retournerende) merken MINI en op termijn Saab komt er eindelijk weet een competitie op het hoogste niveau van de rallysport. En Audi zeg nu zelf: het zou toch fantastisch zijn dat jullie ook weer in dit rijtje te zien staan?!

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Komt deze elektrische Renault van 10.000 euro ook naar Nederland?

Autonieuws

Prinsjesdag: Dit zijn de auto’s van het Koninklijk Huis

Autonieuws

Hyundai i10 N Line is een lekker stadsgebakje

Autonieuws
Ontdek meer