Nieuws: Audi R8 GT – Abnormaal: 1800 pk sterke Audi R8 GT

Underground Racing vindt de Audi R8 niet sterk genoeg. Dat vinden wij al opmerkelijk, want de rasechte sportwagen is wat ons betreft al rap genoeg. Maar des te frappanter is het dat de tuner de R8 GT naar maar liefst 1.800 pk tilt. Dat is volgens ons gewoon abnormaal.

Slechts 333 exemplaren bouwt Audi van de R8 der R8-en, de GT. Of ze allemaal bij een eindgebruiker terecht zullen komen is maar de vraag, want zo ja, dan moet tenminste één daarvan wel serieus levensmoe zijn. Wellicht kunnen we delen in troost door te vermelden dat de betreffende R8 GT bij het tanken van benzine met een octaangehalte van 93 ‘slechts’ 1.150 pk afvuurt. Pas bij het gebruik van racebrandstof tikt de vermogensuitdraai 1.800 aan.

Oh wacht… Underground Racing heeft het in beide gevallen over ‘wph’ wat staat voor het aantal paardenkrachten die gemeten zijn aan de (aangedreven) wielen, dus niet het normaliter door autofabrikanten en tuners opgegeven vermogen aan de krukas. Kortom, het onvermijdelijke vermogensverlies aan bijvoorbeeld warmte heeft de tuner al in mindering gebracht op de totale output. Oftewel, in de gebruikelijke situatie overstijgt het vermogen van deze Audi ruimschoots de 2.000 pk!

Twee turbo's en meer We worden er stil van, maar daar zijn we niet voor. We moeten je natuurlijk nog vertellen hoe Underground Racing dit knap staaltje tuning voor elkaar heeft gebokst. Lezen we tussen de diverse technische, vermoedelijk intern gehanteerde en daardoor onbegrijpelijke termen door dan maken we uit de vrijgegeven informatie op dat de R8 GT in elk geval is voorzien van twee knoeperts van turbochargers, een opgepompte ECU en een heleboel nieuw, versterkte motorblokonderdelen. Ook de versnellingsbak heeft niets meer van doen met de S tronic van Audi en dat geldt eveneens voor het speciaal gesmeden uitlaatsysteem. Hoewel niet vermeld kunnen we er hopelijk van uitgaan dat Underground Racing de remmerij heeft afgestemd op de bizarre vermogenstoename. Want 550 pk af-fabriek mag dan best al veel zijn, vier keer zoveel vraagt om bijna buitenaardse maatregelen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Autonieuws

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Autonieuws

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Autonieuws
Ontdek meer