Nieuws: Audi RS 3 Sportback – Nieuwe Audi RS 3 stoot A 45 AMG van de troon

De Mercedes-Benz A 45 AMG is met z’n 360 pk niet langer de sterkste hot hatch. Audi heeft dat felbegeerde stokje overgenomen met de nieuwe RS 3 Sportback. Die levert namelijk 367 pk.

De geringe vermogensvoorsprong wekt de indruk dat het Audi vooral veel aan gelegen was de nieuwe koning onder de hot hatchback-bouwers te worden. En wij maar denken dat die pk-wedloop zijn hevigste periode wel had doorgemaakt. Niet dus, maar laat dat de pret vooral niet drukken. Een vermogen van 367 pk en maximumkoppel van 465 Nm zijn prachtige waarden voor een relatief compacte auto als de RS 3 Sportback. Voor de cijfersfanatici onder ons: dit is 7 pk en 15 Nm meer dan de A 45 AMG en 27 pk en 15 Nm meer dan de voormalige RS 3 Sportback.

5-cilinderfeest Een grote pre aan de RS 3 is altijd die verrukkelijke 2.5 liter vijfcilinderturbo geweest en het doet ons goed te melden dat die opnieuw in de neus ligt van de nieuwe generatie. De doorgaans fantastische soundtrack daarvan doet ons nu al watertanden. En volgens Audi klinkt de 5-pitter nu nog beter dankzij twee vlinderkleppen in het uitlaatsysteem die via het Audi drive select systeem door de bestuurder zijn te bedienen. Het historische verantwoorde motorblok weet de nieuwe RS 3 in 4,3 seconden naar de 100 km/h te sleuren en stopt pas met trekken nadat de 250 km/h wordt aangetikt. Eigenlijk wil de 5-cilinder op dat moment nog verder, maar een elektronische begrenzer houdt dat tegen. Echter op speciaal verzoek (en tegen bijbetaling) kan die vakkundig verwijderd worden; dan stoomt de RS 3 helemaal door tot 280 km/h. Tot slot nog eventjes het opgegeven verbruik. Dat bedraagt volgens de fabriek 8,1 l/100 km bij een CO2-uitstoot van 189 g/km. Geen informatie om nu lang bij stil te staan, want deze relatief hoge waardes vrezen een (veel) hogere vanafprijs dan de A 45 AMG die met zijn hitsige viercilinder – op papier – veel zuiniger en schoner is.

‘Achterwielaandrijver’ Schakelen is opnieuw een taak voor de 7-traps S tronic, die de aandrijfkrachten uitsmeert over alle vier de wielen. Audi heeft de standaard quattro-techniek evenwel wel onder de loep genomen en verbeterd. Het vierwielsysteem is nu voorzien van een nieuw ontwikkelde meerplatenkoppeling op de achteras. Afhankelijk van de rijstijl en het gripniveau kan deze tussen de 50 en 100% van het beschikbare koppel naar de achteras sturen. Min of meer ontstaat daardoor het effect van een achterwielaandrijver, en Audi beweert zelfs dat een gecontroleerde drift met de nieuwe RS 3 mogelijk is. Mits de ondergrond geen droog asfalt is.

Koolstofvezel-keramische remmen optioneel Het quattro-systeem wordt gecombineerd met software-gestuurde torque vectoring, waarbij in bochten het binnenste voorwiel wordt afgeremd voor extra grip. Launch control garandeert dat je het snelste weg bent bij het stoplicht. Verder beschikt de nieuwe RS 3 nog over progressieve besturing, een speciaal RS-sportonderstel en de optionele Audi magnetic ride adaptieve dempercontrole. Ook optioneel en uniek in deze klasse zijn koolstof-keramische remmen op de vooras. Liefst acht zuigers dwingen de auto dan tot stoppen.

De nieuwe Audi RS 3 Sportback wordt in de loop van 2015 gelanceerd tegen nog onbekende prijzen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nu ook optimaal relaxen in basisversie Citroën C5 Aircross

Autonieuws

McLaren 620R: volbloed GT4-racer voor op straat

Autonieuws

Bekijk de prijzen en uitvoeringen van de Volkswagen ID.3 1st

Autonieuws
Ontdek meer