Nieuws: Audi RS 3 – Oude prijs voor nieuwe Audi RS 3 Sportback

Audi mag dan het stokje hebben overgenomen van Mercedes-Benz omtrent het hebben van de sterkste hot hatchback van het moment, maar is de nieuwe RS 3 Sportback ook een betere aanbieding dan de A 45 AMG?

De strijd om het bezitten van de krachtigste en daarmee vaak snelste hot hatch gaat onveranderd door. Ruim twee jaar heeft Mercedes-AMG van die status mogen genieten. Maar met het aantreden van de nieuwe RS 3 Sportback in juni moet Stuttgart die positie afstaan aan het altijd rivaliserende Ingolstadt. De 2.5 liter vijfcilinderturbo van Audi is inmiddels 7 pk sterker dan de tweeliter viercilinderturbo van Mercedes. Het is 360 versus 367 pk. Andere hot hatches zoals bijvoorbeeld de BMW M135i en de Golf R, die respectievelijk 327 en 300 pk ontwikkelen, zijn hiermee intussen op flinke afstand gezet. Zelfs de nieuwe Focus RS en Honda Civic Type-R komen adem tekort om deze beide kemphanen bij te kunnen benen. In het bijzonder de hitsige Japanner kost dan ook maar de helft van de RS 3.

Prijs/prestaties-verhouding De titanenstrijd in de kop gaat dus echt tussen de A 45 AMG en diens troonopvolger. 'Maar is de Audi RS 3 Sportback ook een betere aanbieding?' is een vraag die menigeen graag beantwoord ziet worden. Om het verlossende antwoord maar meteen te geven: nee. De geblazen 5-cilinder is namelijk zowel een zegen als een vloek voor de RS 3. Diens relatief hogere CO2-uitstoot maakt de Audi in vergelijk met de A 45 AMG een dure kandidaat. Dat de vanafprijs met € 68.000,- even hoog is als de oude RS 3 kan dan weer beschouwd worden als een pleister op de wond. Ter verduidelijking: de A 45 AMG neem je voor ruim achtduizend euro minder mee naar huis.

Uitrusting Ben je ondanks de pittige prijsstelling toch gevallen voor de RS 3, weet dan dat Audi hem altijd uitrust met een 7-traps S tronic met dubbele koppeling, quattro-aandrijving, launch control, progressieve besturing, een 25 millimeter verlaagd sportonderstel en zaken als Parkeerhulp plus, cruise control, een diefstalalarm en Audi Sound. Meer luxe krijg je met het Pro Line Plus-pakket dat bestaat uit MMI Navigatie Plus, een achteruitrijcamera, een Bang & Olufsen-muziekinstallatie, LED-koplampen, Audi Connect, een licht- en regensensor en een automatisch dimmende binnenspiegel. De meerprijs bedraagt € 4.500,-.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

EU wil kinderdetectiesystemen verplichten om hittedoden te voorkomen

Autonieuws

Is de Mercedes EQV de eerste elektrische premium-mpv ter wereld?

Autonieuws

Tesla verliest grote Model 3-order door kwaliteitsproblemen

Autonieuws
Ontdek meer