Nieuws: Audi Sound Concept – Audi(o)fielen opgelet!

Audi heeft in samenwerking met Bang & Olufsen, Bose and the Fraunhofer instituut voor digitale media technologie een bijzonder studiemodel ontwikkeld. Geen designstudie dit keer, maar - zoals je wellicht kunt zien aan de meewerkende partijen - een luisterkamer.

Maar liefst tweeënzestig speakers wisten de partijen onder te brengen in één voertuig. Hiervoor werd uiteraard niet de gloednieuwe A1 gebruikt, maar de kolosalle Q7 die onlangs ook vernieuwd werd. Het complete interieur werd op de schop gegooid door de geluidtechnici. Het team verpakte vijf tweeters, tweeënvijftig mid-range speakers, vier woofers en één 12-inch subwoofer in de auto. Een geluidsinstallatie waar menig bioscoopzaal jaloers op is.

Wave Field Synthesis Het resultaat is volgens Audi een perfect geluid, waarbij het overigens niet uitmaakt op welke positie je op dat moment verblijft. Voorin of achterin, het geluid is overal verbluffend goed. Dit is volgens de bouwers te danken aan het 360 graden ontwerp van de installatie. Het systeem is geïnspireerd op de Linden Lichtspiele bioscoop in Ilmenau, Duitsland en is gebaseerd op een natuurkundige principe met de naam Wave Field Synthesis. Volgens dit principe wordt de voorkant van een individuele golf beschouwd als een superpositiebeginsel van individuele golven. In de wereld van de akoestiek betekent dit dat een geluidsgolf kan worden aangemaakt door een groot aantal kleine geluidsbronnen die nauw aan elkaar grenzend.

Hebben!? Helaas prijkt het geavanceerde audiosysteem nog niet op de optielijst van de Q7. Naast dat het systeem vermoedelijk enorm prijzig is, slokt alle apparatuur de volledige kofferruimte op. Het Audi Sound Concept is dan ook niet ontwikkeld met het oog op praktisch nut, maar als oefenmateriaal voor het tien miljoen euro kostende audio-laboratorium van Audi. Het Duitse merk is druk doende om ook op dit gebeid een voorsprong te behalen. ´We horen het wel´!

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer