Nieuws: Audi Sport Quattro Concept – Audi Sport Quattro Concept krijgt laserverlichting

Audi presenteert nog maar eens een herziene variant van de Sport Quattro Concept. Heel veel nieuws valt er niet te melden behalve dat de Duitsers hem een nieuwe lichtbundel met laserverlichting hebben toebedeeld.

Audi heeft de moderne autoverlichting met de invoering van vooruitstrevende LED-technologie destijds een nieuwe betekenis gegeven plus groot gemaakt en dus het moet even slikken zijn geweest toen BMW voorbij kwam snellen met de introductie van laser-verlichting, de volgende stap om nog beter te zien en gezien worden. Maar Audi is er als de kippen bij met een tegenreactie op hun grote rivaal. Kort na het lancering van hun matrix LED-verlichting (op de vernieuwde A8) presenteren ze laser-verlichting als uitbreiding daarop op de graag geziene Sport Quattro Concept. Op de CES in Las Vegas, een van de belangrijkste elektronicabeurzen ter wereld, maken ze de nieuwe lichttechnologie officieel.

Tot 500 meter Op de zogeheten Plasma Rood-kleurstelling na is de Audi Sport Quattro Concept nog evenzo indrukwekkend als het gele exemplaar tijdens de laatste IAA in Frankfurt. Zelfs de koplampen zijn ogenschijnlijk niet veranderd, maar dat is volgens Audi een soort optisch bedrog, want achter het heldere glaswerk gaat dus voortaan laser-verlichting schuil.

Elk van de twee ‘lichtpitten’ heeft een duidelijke functie: de binnenste twee nemen het dimlicht voor rekening met behulp van matrix-LED’s, terwijl de buitenste twee het grootlicht verzorgen aan de hand van laserdiodes. Wie ons artikel over het ‘Getal van de Dag’ al heeft gelezen weet dat de lichtopbrengst van laser-verlichting nog eens een stuk hoger is dan LED-verlichting. Tot wel twee keer zoveel, en over een totale overstand van meer dan een halve kilometer bij grootlicht. Handig en bovenal veilig, zeker als het rijtempo hoog ligt. Tijdens de 24 Uren van Le Mans bijvoorbeeld. Audi gaat hun matrix laser-verlichting dan ook toepassen op de R18 e-tron quattro die halverwege juni gaat strijden op La Sarthe.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer