Nieuws: Audi SQ5 – Audi presenteert SQ5: eerste S-diesel

Vlak nadat BMW haar gewelddadige M-diesels heeft gepresenteerd komt Audi met een antwoord. Het eerste wapenfeit is de SQ5 TDI die met een V6-BiTurbo voor maar liefst 313 pk en 650 Nm garant staat. Het is tevens het eerste S-model binnen Audi’s Q-range.

TDI en sportiviteit gaat al jaren hand in hand. Audi heeft dit al vele jaren bewezen door met haar TDI-motoren de 24 Uur van Le Mans te winnen. De legendarische race vormt dan ook niet voor niets het decor van de onthulling van de SQ5 TDI, het topmodel binnen het onlangs vernieuwde Q5-gamma.

313 pk Het meest indrukwekkende van de SQ5 is aanvankelijk niet zichtbaar: de TDI-motor. De V6 meet 2.967 cc en is voorzien van twee in serie geschakelde turbo's. Daarbij zijn de zuigers, de koeling van de cilinderkop en de nokkenastiming speciaal voor deze krachtbron ontwikkeld. Het resultaat is een vermogen van maar liefst 313 pk en een indrukwekkend koppel van 650 Nm dat tussen 1.450 en 2.800 tpm geheel vrijkomt. Voor auditieve tuning is eveneens gezorgd middels een speciale speaker in het uitlaatlaatsysteem.

Sportonderstel Wat prestaties betreft weet de SQ5 TDI menig sportauto voor te blijven. Hij sprint in 5,1 seconden naar 100 km/h en kent een (begrensde) topsnelheid van 250 km/h. En dat alles tegen een gemiddeld verbruik van 7,2 l/100 km. Om het dieselgeweld in goede banen te leiden is er permanente vierwielaandrijving inclusief torque vectoring aanwezig en ook het met 30 mm verlaagde sportonderstel doet een duit in het zakje als het op rijgedrag aankomt. Wie dat wenst kan optioneel kiezen voor dynamic steering met variabele overbrenging.

S-aankleding Visueel is de SQ5 te herkennen aan zijn in platinagrijs uitgevoerde single frame grille, achterspoiler en speciaal ontworpen bumpers. Het hoogglanspakket en de buitenspiegels in aluminiumlook voegen samen met de zwart gelakte remklauwen voorzien van S-logo's op subtiele wijze sportiviteit toe. En zoals gebruikelijk bij de S-modellen van Audi heeft ook de SQ5 een overwegend zwart interieur. Een hemelafwerking in zilverachtige stof is optioneel. Verder omvat de uitrusting elektrisch bedienbare stoelen die bekleed zijn met Parelnappa-leder/alcantara. Accenten van geborsteld aluminium, speciale wijzerplaten, een S-pookknop, S-logo's op de dorpels plus een sportstuurwiel accentueren de S-inborst van het model nog eens extra.

Begin 2013 zal de Audi SQ5 TDI op de markt komen. De prijzen worden in aanloop naar de introductie bekend gemaakt.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer