Nieuws: Audi TT Sportback concept – Audi TT Sportback kan prima naast A5 Sportback leven

Tijdens de traditionele Volkswagen Group Night, aan de vooravond van de Autosalon van Parijs, heeft Audi het doek getrokken van de vierdeurs TT Sportback. Dat het feitelijk nog om een concept gaat, is een formaliteit. Binnen afzienbare tijd volgt de showroom-introductie.

Audi wil zo snel mogelijk BMW voorbij schieten om 's werelds grootste premium-fabrikant te worden. Om dat te kunnen bewerkstelligen meent de directie in Ingolstadt dat het niet genoeg modellen kan voortbrengen. En omdat een vraagprijs van twee ton wel zo'n beetje de bovengrens voor Audi's merkindentiteit is, moet het daarvoor niche-gaatjes zien te vullen. Voilà, het idee voor een heuse TT-familie is geboren, bestaande uit zoal de vertrouwde Coupé en Cabriolet, een SUV-achtige en, zo krijgen we nu te weten, een vierdeurs coupé-variant.

24 cm korter dan A5 Sportback Over vierdeurs coupé gesproken. Eigenlijk is de nieuwe loot aan de TT-stam een vijfdeurs fastback, bij Audi Sportback genaamd. Het studiemodel beschikt net als de Sportback-varianten van de A5 en A7 immers over een grote, ver open scharnierende achterklep voor een makkelijke toegang tot het bagagecompartiment. Op de onmiskenbare TT-neus na heeft de TT Sportback zelf wel iets weg van de A5 Sportback. Maar vergis je niet. Deze beide Audi's zouden prima naast elkaar kunnen leven, want de eerste is liefst 24 centimeter korter dan de laatste. Tegelijkertijd is de TT Sportback een forse 29 centimeter langer dan de TT Coupé. Achter die twee extra portieren bevindt zich volgens Audi dan ook voldoende zitruimte voor drie inzittenden. De wielbasis meet 2,63 meter, wat evenveel is als dat van de A3 Limousine. Verdere veranderingen aangaande de buitenmaten zijn de breedte, die 6 centimeter toenam, en de hoogte, die verrassend genoeg is afgenomen met 3 centimeter ten opzichte van de tweedeurs TT.

Efficiënte TFSI Om het toch nog om een studiemodel gaat kan Audi lekker uitpakken met een zeer krachtige aandrijflijn. Het is zodoende een hitsige tweeliter TFSI geworden met een overdadige 400 pk. Daarnaast meet het koppel 450 Nm tussen de 2.400 en 6.000 tpm waarvan 300 Nm al vanaf 1.900 tpm vrijkomt. Met al dit vermogen en quattro-aandrijving snelt de TT Sportback concept in 3,9 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. Schakelen verloopt via de zeventraps S tronic-automaat met dubbele koppeling. En ondanks het prestatiepotentieel valt het gemiddeld verbruik alleszins mee met 7,0 l/100 km. De CO2-uitstoot die daarbij hoort bedraagt 162 g/km.

Bochtenridder In een rechte lijn is de TT Sportback concept dus pijlsnel, maar hoe zit het in de bochten? Echte bevestiging kunnen we pas geven na een rijtest, maar aan de hand van de ingezette rijtechniek is al op te maken dat dat ook wel snor zit. Audi heeft de auto namelijk voorzien van een McPherson-voorwielophanging en een multilink achteras heeft. De elektronische stabiliteitscontrole is geherprogrammeerd waardoor het vermogen kan variëren per wiel en op z'n beurt weer zorgt voor betere tractie en stabiliteit. Daarnaast is er intensief gebruikgemaakt van aluminium en de modernste staalsoorten. Het wagengewicht is daardoor bijzonder laag, alsook het zwaartepunt.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer