Nieuws: Bentley Continental GT V8 S – Scherper: Bentley Continental GT V8 S

Nu de Flying Spur zijn voornaam heeft verkort zocht Bentley naar een vervanger. Die heeft het gevonden in de Continental V8 S.

En het lijkt zowaar dat dit nieuwe lid van de Continental-familie het heeft gemunt op z’n Speed-broeders. Bentley timmert verder aan de uitbouw van het Continental-gamma. Niet met nieuwe derivaten of carrosserievormen, wel met variaties op de bestaande GT´s. Die moeten de klemtoon exact leggen waar de bestuurder dat wil. Wie voor de ultieme luxe gaat, zal wel altijd voor de W12 blijven kiezen. Maar hoe anders ligt dat bij de Speed-modellen. Die absolute toppers - weliswaar ook met een twaalfcilinder, die nóg sterker is - zijn erop gesneden om licht angstzweet te bezorgen als het stuurwiel met meer bevlieging wordt gehanteerd. De actieve Bentley-rijder kiest daar bewust voor. En die zal het niet ontgaan dat Bentley nu de Continental V8 S presenteert. Een model met de S van snediger, dat meer kracht opwekt dan de S-loze V8, maar nog altijd even 'licht' is als dat model. En aanzienlijk minder hard de portemonnee raakt. Dat moet verleidelijk zijn.

Snelle sprinter Bentley zal het niet in z'n hoofd halen om bij een krachtcentrale met minder cilinders guller met peekaa's om te springen dan bij de W12. De V8 S hoeft zich wat dat betreft geen kapsones aan te meten. Maar de optelsom van een lager wagengewicht en weer wat meer vermogen voor de 4.0 liter V8 is nu toch wel een serieus hangijzer om de nek van de W12 aan het worden. In de nieuwe 'Conti' schopt de achtcilinder het tot 528 pk en 680 Nm en dat drijft de Bentley op tot een sprint naar 100 km/h in 4,5 seconden. Dat is even snel als de GT met W12. En dat betekent dat het absolute prestigemodel het enkel nog wint op topsnelheid. Bij de Continental GT V8 S ligt die op 309 km/h.

Op scherp Meer vermogen is één ding, maar die S die achter de typeaanduiding kleeft staat er niet alleen omwille hiervan. Bentley nam ook de stuurinrichting onder handen zodat er meer informatie de vingertoppen binnenkomt, verlaagde de koets met 10 millimeter en herzag de ophanging. Daarbij werden de elektronische dempers opnieuw gekalibreerd en heeft ook de achterste stabilisatorstang aanpassingen ondergaan voor een hogere stabiliteit. Maar met de nieuweling kun je evengoed zo af en toe het circuit bezoeken, daar waar je relatief veilig kan ondervinden wat een effect laterale G-krachten op de auto en het menselijke gestel hebben. Bentley heeft daartoe speciaal de teugels van de stabiliteitscontrole laten vieren. Op het rechte stuk alsook bijvoorbeeld op de Autobahn zoekt de V8 S de stabiliteit weer op door zoveel mogelijk neerwaartse kilo's te creëren aan de hand van de hertekende bumpers en aangedikte diffuser

De nieuwe Continental V8 S is Bentley's primeur op de IAA in Frankfurt. Op 12 september vangt die autoshow op slechts een handvol uren rijden vanaf Utrecht aan.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Dit is de Renault Zoe (2019): 52 kWh en écht snelladen

Ontdek meer