Nieuws: Bentley EXP 9 F – Even schrikken: Bentley EXP 9 F

Dit is de Bentley EXP 9 F, de beloofde SUV conceptcar van Bentley. Het studiemodel is zojuist in Geneve onthuld en moet op zijn zachtst gezegd even wennen. Wen er echter maar alvast aan, want Bentley heeft productieplannen.

We wisten op voorhand dat Bentley aan een SUV werkte, maar als de eerste foto´s je dan daadwerkelijk onder ogen komen is het alsnog even wennen. Deze Grand Touring Bentley, zoals de fabrikant het concept omschrijft doet het volgens hen net zo goed in de zandduinen als bij een gala premiere en op de Autobahn. Het is onmiskenbaar een Bentley, maar wel van een heel ander soort. En daar is markt voor. Volgens Bentley hebben veel van hun klanten al een SUV in hun bezit en waarderen zij het luxeueuze en veelzijdige karakter van een auto als deze. Een behoefte waarin Bentley uiteraard ook graag wil voldoen.

Historisch verantwoord Het design wordt ongetwijfeld veelbesproken, maar is wel historisch verantwoord. Kijken we naar het front dan zien we niet alleen kenmerken van de huidige modellen (Mulsanne en Continental), maar heeft Bentley er ook alles aan gedaan om te verwijzen naar de fameuze Blower Bentleys. Zo is de LED-dagrijverlichting gevormd om de ronde luchtinlaten die de motor van koele lucht moeten voorzien. Een concept dat men vroeger ook hanteerde, alleen toen ontbrak de LED-verlichting uiteraard. De 23 inch lichtmetalen wielen zijn voorzien van een centrale lock zoals Bentley´s Le Mans modellen uit de jaren ´20 die ook hadden. En de achterzijde? Die doet ons heel sterk denken oude Continental.

Alleen de mooiste materialen Het interieur is zoals dat van een Bentley verwacht mag worden: super-de-luxe. De meest schitterende leer-, hout- en wolsoorten zijn toegepast om het binnenste tot een luxeueus vertrek te maken. De achterpassagiers kunnen kiezen voor twee opstellingen. De eerste voorziet in een werkplek terwijl de tweede opstelling is gericht op relaxen. En wanneer de achterstoelen niet in gebruik zijn kunnen deze naar voren geschoven worden voor extra bagageruimte. De achterklep bestaat uit twee delen waardoor een picknickbankje onstaat. Ook hier is leer toegepast voor een lekkere zachte zit en indien gewenst kan Bentley´s ´Bespoke´ afdeling voorzien in een picknickset met zilveren bestek en kristallen glazen. Alleen het beste van het beste uiteraard.

W12 De conceptcar EXP 9 F is voorzien van de 6.0 liter W12 die volgens Bentley rond de 600 pk en 800 Nm moet kunnen opwekken. Daarmee claimen de Britten dat dit de snelste SUV ter wereld is. Dat belooft wat! Ondanks de W12 in het vooronder laat Bentley weten tevens kansen te zien voor het toepassen van de 4.0 liter V8 of een hybride aandrijflijn in de auto.

Doorontwikkelen Tijdens zijn debuut op de Autosalon van Geneve zal Bentley de meningen van het publiek en haar klanten gaan polsen om te kijken hoe ze de EXP 9 F door kunnen ontwikkelen tot een productiemodel. Eén ding is zeker: hij gaat er komen. Hoe dan ook.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer