Nieuws: BMW 1-serie – Fikse nose job voor vernieuwde BMW 1-serie

BMW heeft het doek getrokken van de vernieuwde 1-serie en wie heeft niet onmiddellijk gekeken naar de voorzijde. Hoe is het daarmee gesteld? Is er veel aan veranderd? Is het beter geworden? Het antwoord daarop is ja.

Daarnaast is BMW trots om te melden dat liefst 4 motoriseringen voortaan bedeeld zijn met 20% bijtelling. Het kon ook niet anders. BMW moest wel. Sinds de eerste foto's van de tweede generatie van de 1-serie opdoken maakt de voorzijde van het model de tongen goed los. Met name de koplampunits kregen het te verduren, en ook al heeft dit een succes nooit echt in de weg gezeten, BMW zou wel gek zijn de schreeuw om een ander front in de wind te slaan. Gelukkig deed het merk dat dan ook niet en de auto is er een stuk fraaier van geworden. Maar buiten dat ligt de 1-serie nu ook eindelijk in lijn met de rest van het leveringsgamma. LED-dagrijverlichting is overigens voortaan standaard, met als optie volledige LED-verlichting in de nieuwe, rankere koplampen.

Binnenin Nu de 1-serie als voormalig lelijk eendje is geaccepteerd door de rest van de BMW-familie kunnen we verder kijken naar wat er nog meer is veranderd. Het interieur is op slechts enkele punten gewijzigd. Het grootste nieuws binnenin is een rijkere standaarduitrusting en de toevoeging van enkele bestuurdersassistentiesystemen die onderdeel uitmaken van BMW ConnectedDrive. Nieuw binnen die laatste categorie zijn zoal een radar-gestuurde Active Cruise Control met Stop & Go functie, een verbeterde versie van Parking Assistant die de auto ook geheel automatisch haaks op de weg kan inparkeren, Driving Assistant, een achteruitrijcamera en het Speed Limit Info systeem met No Passing Info. Wat de basisluxe betreft: iedere 1-serie beschikt voortaan over automatische airconditioning, BMW Radio Professional, een regensensor en BMW iDrive, compleet met verbeterd 6,5 inch semi-vrijstaand display. Naast de basisversie is te kiezen uit de uitvoeringen Model Essential, Model Sport, Model Urban en Model M Sport.

Motorpalet Het motorenprogramma bestaat nog uit dezelfde vijf benzines, al heeft BMW ons ietwat op een dwaalspoor gezet om dat te achterhalen. De meeste benzinemotoren hebben namelijk een andere tyepaanduiding gekregen. Zo is de 114i komen te vervallen. De instapper onder de benzines is nu de 116i, een 1.5 liter driecilinder met 109 pk. Daarna volgen weer de viercilinders. Zo is er de 118i met 136 pk, die voorheen door het leven ging als 116i. En de voormalige 118i heet nu 120i, goed voor 177 pk. Is het nog te volgen? De kenner zal wellicht ook gemerkt hebben dat alle benzines ietsje sterker zijn geworden. Dat geldt niet voor de 125i. Die blijft op 218 pk staan en ook de enige zescilinder, de M135i, moet het nog altijd met 326 pk stellen. Dan de diesels, waarvan de twee 116d-versies, de 118d en 120d genieten van 20% bijtelling. Bovendien zijn ook alle diesels net even wat krachtiger dan voorheen. BMW trapt af met de 116d en de EfficientDynamics Edition daarvan, beide goed voor een vermogen van 116d. De 114d met 95 pk lijkt hiermee te zijn vervallen, maar mogelijk keert die in een later stadium alsnog terug. De 118d heeft nu een vermogen van 150 pk. Dat was 143 pk. En de topper onder de diesels blijft de 125d. Voortaan ontwikkelt deze motor 224 pk bij een rijkelijk koppel van 450 Nm. De meeste motoren worden gekoppeld aan een manuele 6-bak, met als optioneel alternatief de 8-traps Steptronic-automaat. Met uitzondering van de 125d, 120d xDrive en BMW M135i xDrive, want die hebben deze automaat standaard.

De nieuwe BMW 1-serie staat vanaf 28 maart in de showroom en is medio februari te bestellen. Prijzen volgen nog.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe instapper Dacia Duster verliest 15 pk

Autonieuws

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws
Ontdek meer