Nieuws: BMW 7-serie – Vier primeurs voor 7-serie

BMW geeft melding van een viertal primeurs voor de 7-serie. Het vlaggenschip is namelijk voor het eerst te bestellen met de kakelverse TwinPower Turbo (Diesel), xDrive-vierwielaandrijving en een M Sport pakket.

Daarnaast heeft BMW de 7-serie onder de noemer BluePerformance de 730d klaargestoomd voor de EU6-eisen van 2014. De 740d, zoals de typeaanduiding van de nieuwe diesel luidt, beschikt over een nieuw ontworpen motor met dubbele turbo en een slagvolume van 3.0 liter. BMW geeft de krachtbon, die de achtcilinder 745d vervangt, het predicaat TwinPower Turbo mee. En dat betekent in het geval van de 740d een - permanent door drie cilinders aangedreven - 'vaste' turbo en een kleine variant die alleen zijn werk doet wanneer de berijder daarom vraagt. Het geproduceerde vermogen is 306 pk en een koppel van 600 Nm dat tussen 1.500 - 2.500 volledig ter beschikking staat. Dit geweld zorgt ervoor dat de zwaarlijvige toplimousine alsnog in 6,3 seconden naar de 100 km/h kan accelereren. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Heel knap deze cijfers, maar pas echter indrukwekkend is de verbruik- en uitstootwaarde. Ondanks het torenhoge vermogen heeft de 740d slechts 6,9 liter diesel per 100 kilometer nodig en dat in combinatie met een CO2-uitstoot van 181 g/km. Het maakt de auto volgens BMW meteen tot de zuinigste en schoonste klasse is zijn segment. We geloven het meteen.

EU6 voor 730d Tegelijkertijd met het introduceren van de 740d stelt BMW de kopers in staat de 730d voortaan ook als BluePerformance te bestellen. Het vermogen is voor beide motorvarianten gelijk (245 pk/540 Nm) Voor deze variant zijn dezelfde maatregelen getroffen als de eerste EU6-auto ter wereld. Duidelijk mag zijn dat de 730d BluePerformance ook al voldoet aan die (milieu)normering die pas in september 2014 van kracht is. Het vermogen blijft met 245 pk en 540 Nm ongewijzigd. Het verbruik en de CO2-uitstoot is daarentegen gereduceerd tot 6,8 l/100 km (was 7,2 l/100 km) en 178 g/km (was 192 g/km). Helaas kan BMW het BluePerformance-pakket vanwege de hoge ombouwkosten niet kosteloos aanbieden en daarom is het model iets duurder dan de normale 730d. Omdat het vermogen en de verbruikscijfers gelijkwaardige aan elkaar zijn is BMW er zich bewust dat alleen kopers met een bovengemiddeld milieubewustzijn de BluePerformance zullen aanschaffen. Maar het merk wil het toch graag aan de klant aanbieden. "We beschikken nu eenmaal over de technieken, dus waarom het achterhouden?", aldus een woordvoerder van BMW.

M Sport Package BMW strooit met sportpakketten, want ook de 7-serie is binnenkort (november) te verkrijgen met het M Sport Package. Wie het pakket besteld krijgt er meten het M Aerodynamics Package met enkele chromen versierselen voor het exterieur erbij. Bovendien krijgt de klant de exclusieve mogelijkheid de carrosseriekleur Carbon Black Metallic te bestellen. Verder wordt het pakket gesierd door 19 inch M wielen (20 inch optioneel), BMW Dynamic Drive, een leder M sportstuurwiel en M sportpedalen. De antracietkleurige hemelbekleding is afkomstig uit de schappen van BMW Individual en geven de auto extra cachet. Het primeurnieuws eindigen we met het voortaan te verkrijgen vierwielaandrijvingsysteem xDrive, tevens een primeur voor de 7-serie. Onder normale omstandigheden bedraagt de aandrijvingverhouding tussen voor en achter 40:60. In bochten kan dit oplopen tussen 20:80. Vooralsnog is alleen de 750i en 750iL(ang) uit te rusten met xDrive.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer