Nieuws: BMW Concept Active Tourer – BMW Concept Active Tourer

Al tijden wordt er gesproken over een voorwielaangedreven MPV-achtige BMW. En dat begint in Parijs heel concrete vormen aan te nemen. BMW presenteert er deze Concept Active Tourer, een voorbode van de op stapel staande 1-serie GT.

BMW heeft het geheim knap verborgen gehouden. Ondanks dat we al een tijdje weten dat er in München aan een MPV-achtige 1-serie mét voorwielaandrijving wordt gewerkt verraden de spyshots amper iets van het design. En daarmee vormt deze Concept Active Tourer een behoorlijke verrassing. In positieve zin als je het ons vraagt. Het design volgt zonder twijfel de designrichting die BMW een aantal jaren geleden is ingeslagen, doorvertaald op een compacte ruimtewagen. Stoer, sportief en dynamisch kun je het zonder meer noemen. Het is te hopen dat het productiemodel, dat volgend jaar op de markt komt, veel van de sportieve elementen zal behouden.

Ruimtelijk De Concept Active Tourer is 4.353 mm lang, 1.834 mm breed en 1.560 mm hoog. De lengte en hoogte zijn daarmee identiek aan die van de grote concurrent uit Stuttgart: de B-klasse. En daarmee wordt meteen duidelijk op wie BMW haar pijlen richt. De wielbasis meet 2,67 meter en is daarmee eveneens precies even lang als de B-klasse. Volgens BMW vertaalt die wielbasis zich aan de binnenzijde in een ruim interieur waarbij ook de achterinzittenden geen enkele reden tot klagen hebben. Praktisch vernuft is er in de vorm van het Travel & Comfort-systeem dat bestaat uit een verticale klikrail in de rugleuning van de voorstoelen. Daar kun je naar wens een klaptafeltje of zelfs een tablet inklikken. Eveneens een feature die je nog weinig ziet is het grote glazen dak dat met een druk op de knop te verduisteren is. We kennen het onder meer uit de nieuwe Mercedes SLK, maar hebben het in dit segment nog niet eerder gezien. In plaats van een instrumentarium met analoge tellers heeft BMW in de conceptcar een 10,2 inch groot kleurenscherm gemonteerd waarop de tellers en basisinformatie worden weergegeven. Een tweede scherm, dat 8 inch groot is, geeft de welbekende iDrive-systemen met onder meer de navigatie en het entertainmentsysteem weer.

Driecilinder en voorwielaandrijving Bij de Concept Active Tourer breekt BMW met een langgekoesterde traditie: achterwielaandrijving. Deze conceptcar wordt namelijk puur op zijn voorwielen aangedreven. De aandrijflijn zelf is evenzo eigentijds. Niet alleen omdat de Concept Active Tourer een plug-in hybride is, maar vooral ook omdat er een 1.5 liter driecilinder onder de motorkap schuilgaat. Die motor maakt deel uit van een nieuwe generatie BMW-motoren die modulair zijn opgebouwd uit cilinders met een inhoud van 0,5 liter. De motor beschikt over BMW TwinPower Turbo technologie en is afgeleid van de welbekende 3.0 liter zescilindermotor met dezelfde techniek. Behelpen wordt het BMW-kennende niet en dat blijkt wel uit de cijfers. De aandrijflijn is goed voor een gecombineerd vermogen van 190 pk waarmee de Concept Active Tourer in 8 seconden naar 100 km/h sprint en een topsnelheid weet te behalen van 200 km/h. En dat alles met een verbruik van slechts 2,5 l/100 km en een CO2-uitstoot van 60 g/km. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat die cijfers enkel behaald kunnen worden als je volledig gebruikmaakt van de 30 km actieradius van het accupakket.

B-klasse en A2 Zoals je begrijpt is de Concept Active Tourer geen pure conceptcar of verre toekomstmuziek. Het model staat immers volgend jaar al bij de dealers. BMW boort er een voor de fabrikant nieuw segment mee aan en zal straks de aanval openen op de Mercedes B-klasse en op stapel staande gloednieuwe Audi A2.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe instapper Dacia Duster verliest 15 pk

Autonieuws

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws
Ontdek meer