Nieuws: BMW Concept X5 eDrive – BMW X5 goes green

Natuurlijk maakt BMW van de IAA in Frankfurt een heus feest. Eén van de belangrijkste nieuwsfeiten die de Beierse fabrikant meeneemt naar de beurs in deze Concept X5 eDrive, een plug-in hybride op basis van de gloednieuwe X5.

De x5 eDrive is BMW's eerste plug-in hybride, die stroom uit de muur moet aftappen wanneer je de aandrijflijn optimaal wil benutten. Details zijn schaars en we weten zodoende niet hoe lang het duurt om de accu's weer op te laden, maar BMW laat wel weten dat als ze vol met energie zitten er zo'n 30 kilometer geheel elektrisch kan worden gereden op de 95 pk sterke elektromotor. De andere motor - de hoofdkrachtbron - is een viercilinder met BMW's bekende TwinTurbo-technologie. Hoeveel vermogen deze levert is (nog) niet bekendgemaakt. Gezien de opgegeven acceleratie van 0 naar 100 km/h doen we een gooi naar de '28i'-motorisering. In conventionele BMW's levert die 245 pk.

14% bijtelling De BMW X5 eDrive is feitelijk nog een concept, maar gezien de prototypes die reeds gesignaleerd zijn blijft het daar niet bij. Het zou zomaar kunnen dat hij in de loop van volgend jaar al bij de dealers staat. En dan is het hopen dat hij minder uitstoot dan 89 g/km aan CO2. Want dat zou betekenen dat hij in de bijtellingsklasse van 14% zou vallen. BMW houdt ons nog even in spanning door te melden dat de X5 eDrive 'minder dan 90 g/km' aan CO2-grammetjes uitblaast. Het laagste verbruik dat is te bereiken ligt op een eveneens schamele 3,8 l/100 km. Je moet dan wel de aangereikte adviezen om zo zuinig mogelijk te rijden opvolgen. Tijdens de presentatie van de BMW X5 eDrive op de IAA verwachten we meer te horen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Dit is de Renault Zoe (2019): 52 kWh en écht snelladen

Ontdek meer