Nieuws: BMW i3 – Ontwerp BMW i3 klaar

In hoeverre deze gelekte patenttekeningen een nieuw licht werpen op het design van BMW i3 is discutabel. Toch weten wij een aantal interessante verschillen tussen het studiemodel en productiemodel op te merken.

We wachten al eventjes op de volledig elektrische i3. Op de aankomende IAA in Frankfurt in september zal BMW dan eindelijk officieel het doek van het productiemodel aftrekken en die is toch net even wat minder futuristisch dan de conceptversie. Dat kunnen we nu al opmaken uit deze gelekte patenttekeningen.

Minder glas Dat de definitieve i3 wat aardser is geworden werd onder meer veroorzaakt door het totale glasoppervlak aanzienlijk te verkleinen. Verder valt op dat de achterste portieren sterk zijn ingekort ten opzichte van het studiemodel. Aanvankelijk lijkt de instap daarmee krapper gemaakt te zijn, maar de i3 beschikt nog altijd wel over portieren die in tegengestelde richting openen en sluiten, en die resulteren doorgaans in een ruime(re) toegang tot het interieur. Een B-stijl is er immers niet. Ook aan de achterzijde is het glaswerk gehalveerd in ruil voor een meer conventionele achterklep. Het front inclusief de koplampen en de grille blijft dan wel weer erg trouw aan het studiemodel. Aan de achterzijde is de bumper alledaagser geworden. Vanwege de eisen die aan een auto gesteld worden om homologatie te verkrijgen zijn deze ingrepen niet verrassend, maar of de BMW i3 er nu mooier op is geworden

Met of zonder range-extender In de basis wordt de i3 volledig elektrisch aangedreven door een 170 pk en 250 Nm sterke elektromotor. Op een volgeladen accupakket bedraagt de actieradius zo'n 160 kilometer afhankelijk van de gehanteerde rijstijl en de ingeschakelde modus (Comfort, Eco Pro en Eco Pro+). Het voor 80% opladen van de accu's duurt slechts een half uurtje terwijl volledig opladen 6 uur duurt. Voor wie dit telkens teveel gehannes is kan kiezen uit de versie met range-extender. De i3 heeft dan ook een 2-cilinder aan boord die fungeert als aggregaat voor de accu's waardoor de actieradius verlengd wordt tot 400 kilometer. De i3 blijft dus nog steeds volledig elektrisch aangedreven en dat zie je ook terug in de vlotte sprintcijfers. Al na vier tellen staat er 60 km/h op de klok en vanuit stilstand naar 100 km/h snellen duurt 8 seconden. De topsnelheid ligt op een bescheiden 150 km/h.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer