Nieuws: BMW M3 Sedan & M4 Coupé – In detail: BMW M3 Sedan en M4 Coupé

BMW M3, een icoon in de automobiele industrie. Een pk-monster, een kanon, en dat met twee deuren. Natuurlijk, hij was er ook als vierdeurs maar die heeft nimmer de populariteit van de Coupé kunnen overtreffen. Nu is dat anders, want als je twee deuren wenst ben je aangewezen op de M4.

En dat is even wennen. We zijn inmiddels al weer beland bij de vierde generatie van de BMW M3. In de loop der jaren heeft het boegbeeld van BMW M GmbH een schare fans opgebouwd waarmee menig popartiest de achterzolder wordt opgejaagd. Voor die verstokte fanatici zal het even een cultuuromslag zijn dat juist de meeste begeerde carrosserievariant, de Coupé, voortaan niet meer met “M3” op de achterklep beschikbaar is. Daarvoor is er vanaf heden de M4, die na een eerdere conceptuele opwarmronde tezamen met de M3 Sedan in productiegedaante wordt voorgesteld.

Zakelijk Buiten kijf staat dat beide M’s er erg opvallend en dik uitzien. Voor welke je ook opteert, kloeke carbon-spoilers, potige wielen en de zwart gekleurde daken maken zowel de M3 als de M4 tot zeer atletisch ogende modellen. Door zijn lage vormgeving is de M4 de meest dynamisch ogende van de twee. De M3 Sedan oogt daarentegen meer gedrongen en gespierder, iets waarvan we zijn zeldzame voorganger ook al betichtten. Binnenin zijn ze dan weer opvallend kil en zakelijk vormgegeven. Natuurlijk zijn er de zwaar, naar het menselijk lichaam, geprofileerde sportstoelen, zien we een grijpgraag stuurwiel en werden er M-badges toegevoegd tot zover het oog rijkt, maar de tot op het bot getrainde lichamen van het M-duo wint aan de hand van het niet zozeer aan kracht.

TwinPower Turbo Hoewel je een uitnodigde werkomgeving niet moeten afvlakken, is het voornaamste element bij een M natuurlijk het mechanische hart, de motor. En van de curriculum vitaes van de nieuwe M3 Sedan en M4 Coupé vallen daarvan enkel puike rapportcijfers af te lezen. De technische gegevens werden eigenlijk enkele maanden geleden al de wereld in geslingerd, maar voor de volledigheid zullen we ze toch nog eventjes haarfijn oprakelen. De M3 Sedan zei de atmosferische 4.0 liter V8 uit de E92-generatie vaarwel en evenals de nieuwe M4 Coupé heeft ‘ie nu een 2.979 liter metende zescilinder-in-lijn motor met M TwinPower Turbo-technologie. Het blok levert een potente 431 pk en 550 Nm aan kracht en strijkt die parate power royaal uit; tussen 1.800 en 5.400 tpm staat de gehele koppelmikmak volledig ter beschikking. En dat de vier, traditiegetrouwe eindpijpen luidruchtig kunnen blèren lijkt op voorhand vast te staan. Bij 7.600 tpm wordt immers pas het maximaal aantal toeren bereikt. Wow!

Carbon dak Ondanks dat de nieuwe M3 slechts 10 pk sterker is dan zijn voorganger, moest hij natuurlijk wel nóg aansprekendere prestaties neerzetten. Daarom hebben de Duitsers hem op een grondig dieet gezet. De afslankkuur is uiteindelijk goed geweest voor een besparing van 55 kilogram waardoor hij nu 1.520 kilogram weegt. De M4 doet dat nog iets beter en zet 1.497 kilogram op de weegschaal neer. Die relatief bescheiden gewichten wist BMW te bewerkstelligen door het massale gebruik van lichtgewicht materialen, waaronder CFRP (met carbon versterkt plastic). Ook zijn er diverse chassis- en carrosseriedelen uit aluminium vervaardigd. Het meest opzienbarend is zonder twijfel het dak, dat volledig uit koolstofvezel is vervaardigd.

280 km/h Veel briesende paarden en een lichter koetswerk maken de M3 en M4 tot rasechte racebeesten. Beide sportievelingen raffelen de 0 naar 100 km/h-sprint in slechts 4,1 seconden af. Dat is wanneer je kiest voor de 7-traps M-DCT-automaat met dubbele koppeling en launch control. Met de (gelukkig) nog immer verkrijgbare handbak doe je er 0,2 tellen langer over. Minstens, zo niet indrukwekkender is de tussenacceleratie van 80 naar 120 km/h. Dat is al na 3,5 seconden achter de rug, terwijl vervolgens doorgetrapt kan worden tot 250 km/h. Bestel je het optionele M-Drivers’s Package, dan is zelfs 280 km/h haalbaar. En voor wat het waard is: BMW geeft aan dat beide kemphanen minstens 8,3 liter benzine per 100 kilometer nodig hebben en dat de CO2-uitstoot 194 gram per kilometer bedraagt. Dat scheelt een slok op een borrel met de atmosferische achtcilinder (11,2 l/100 km), wat voor de Nederlandse geïnteresseerde doorgaans een gunstig effect op de prijzen betekent.

Smokey Burnout Iedere generatie BMW M3 stond in z’n tijd bekend om zijn fenomenale weggedrag, maar BMW heeft er alles aan gedaan om dat bij de nieuwe M3 en de M4 Coupé nog eens klakkeloos overtreffen. Zo hebben de Duitsers een Active M-differentieel ontwikkeld waardoor onderstuur tot het verleden behoort. Oversturen kan juist weer naar hartenlust door de subliem betitelde ‘Smokey Burnout’-functie. Het systeem laat bewust veel wielspin toe, zodat de bestuurder ongegeneerd, maar wel gecontroleerd, in de rondte kan driften. Uiteraard is het gehele weggedrag aan de hand van aanpassingen aan de besturing, de DCT-transmissie alsook het adaptieve M-onderstel met modi als Comfort, Sport en Sport+, in zijn geheel in te stellen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe instapper Dacia Duster verliest 15 pk

Autonieuws

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws
Ontdek meer