Nieuws: Engine of the Year 2008 – International Engine of the Year 2008

BMW is wederom winnaar van de International Engine of the Year-verkiezing. Voor de tweede maal werd de 3.0-liter twin-turbo motor van BMW met deze titel bekroond. Behalve de algemene titel won de motor ook in de klasse met een cilinderinhoud van 2.5-liter tot 3.0-liter.

Dat ze bij BMW motoren kunnen bouwen staat wederom als een paal boven water. Nadat het Zuid-Duitse merk in 2007 al de volle winst wist te behalen voor de 3.0 liter twin-turbo weet BMW de titel dit jaar wederom in de wacht te slepen. Niet alleen wist BMW met deze motor zichzelf overall International Engine of the Year 2008 te bekronen. Het sportieve merk uit Beieren won maar liefst in zes van de elf categorieën. BMW mag zich heden dus oprecht de beste motorenbouwer van de wereld noemen.

BMW grootste winnaar Zeven andere kandidaten - die door een turbo hun vermogen leveren in combinatie met relatief kleine cilinderinhoud, laag brandstofverbruik en dito CO2-uitstoot - dongen dit jaar mee voor de International Engine of the Year Award 2008. De vakkundige jury, die ondermeer bestaat uit 65 autojournalisten uit 32 landen, koos de 2.0 liter dieselmotor van BMW als beste nieuwkomer van het jaar. De 123d wist de jury te overtuigen met haar lagere brandstofverbruik van 5,2 liter/100km in combinatie met het maximaal geleverde vermogen van 204 pk en 400 Nm aan koppel.

Andere categorieën waar BMW de hoogste beoordeling behaalde was in de klasse beste motor met een totale cilinderinhoud van 1.4 liter tot 1.8 liter (1.6 turbomotor, welke in samenwerking werd ontwikkeld met PSA). Deze motor vinden we terug in de MINI Cooper S, Mini Clubman S, Peugeot 207 en Peugeot 308. De BMW 4.0 liter V8 en de 5.0 liter V10 wonnen respectievelijk in de categorieën beste motor met een totale cilinderinhoud van 3.0 liter tot 4.0 liter en een totale cilinderinhoud van boven de vier liter.

Toyota voor vierde maal het schoonst Toyota mocht mag zich in 2008 voor de vierde maal op rij de schoonste motorbouwer noemen. Haar 1.5 liter Hybride Synergy Drive-motor (Toyota Prius) was het meest milieuvriendelijk. Een tweede award behaalde Toyota met haar kleine 1.0 liter motor, welke o.a. gemonteerd wordt in de Toyota Aygo, Citroën C1 en Peugeot 107.

Overige winnaars Porsche deed haar eer als sportwagenfabrikant aan en won in de categorie Best Performance Engine met de 3.6 liter turbomotor (Porsche 911 Turbo, Porsche 911 GT2). Volkswagen viel in de prijzen met de door hun ontwikkelde 1.4 liter TSI twincharger-motor (Volkswagen Golf, Touran, Tiguan en Jetta) en 2.0 liter turbomotor (o.a. geplaatst in de Audi A3, TT, Golf GTI en SEAT Leon). Subaru's befaamde 2.5 liter motor is in 2008 titelhouder van de beste motor in de klasse 2 liter tot 2.5 liter. De soepele boxermotor treffen we aan in het gamma van de Subaru Impreza, Forester, Outback en Legacy.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Mercedes zet A-Klasse en B-Klasse onder stroom

Autonieuws

Goedkope Audi Q5 kopen? Neem de nieuwe Q5 plug-in hybrid!

Autonieuws

Lexus LC Classic Limited Edition laat ons groen zien van jaloezie

Autonieuws
Ontdek meer