Nieuws: Ferrari F12berlinetta – Ferrari F12berlinetta ontvangt prijskaart

Zoals verwacht komt de nieuwe F12berlinetta bovenaan de Ferrari-prijslijst te staan. In zijn normale uitvoering blijft hij ruim onder de vier ton steken. Alle andere modellen werden ook van een nieuw prijsje voorzien.

Als je bij merken als Ferrari goed naar de prijslijsten gaat kijken dan val je van de ene verbazing in de andere over de opties en het kostenplaatje dat daaraan hangt. Om te beginnen is er de nieuwe F12berlinetta die als absoluut topmodel ook het allerhoogste prijskaartje omgehangen krijgt. Voor niet minder dan € 369.589,- staat deze volbloed V12 op de oprit. Deze is dan voorzien van HELE, oftewel High Emotion Low Emission. Dit bestaat onder andere uit een start-/stopsysteem om de uitstoot te drukken. Vind je dat een dergelijke installatie in de fabriek op de plank mag blijven liggen, dan mag er nog eens 17 mille extra overgemaakt worden naar Maranello. Zowel de 458 (Spider) en California zijn ook leverbaar met HELE, op de FF is het standaard.

Opties Laten we ons concentreren op de optielijst van de F12berlinetta die dankzij zijn 6.3 liter metende V12 toch eigenlijk geen extra's nodig zou moeten hebben. Toch beslaat de keuzelijst ruime twee kantjes waarop zaken te vinden zijn als gespoten remklauwen (€ 1.171,-), velglogo's in koolstofvezel (€ 651,-) en 20 inch wielen (€ 1.952). Ook voor het interieur is er keuze te over. Wat dacht je van een volledig Alcantara bekleding (€ 10.149,-), elektrische verwarmde stoelen (€ 4.814) en een koolstofvezel stuurwiel (€ 4.033). We hebben het nu puur over de looks gehad. Wil je extra's die helpen bij het rijden? Dat kan bijvoorbeeld met cruise control, dat niet standaard is en € 865,- extra kost. Voor AFS (Advanced Forward Lighting) moet niet minder dan € 2.602,- worden afgetikt. Waar het echt eng wordt is als je naar de optionele bagage-items gaat kijken. Een bijpassende golftas kost € 8.457,- en de topper uit de lijst is een bagageset voor de kofferruimte waarvoor € 11.059,- moet worden afgetikt. Wanneer je dan klaar bent met vinken en de 4,5 ton ruim bent overschreden moet er nog altijd € 3.511,- worden betaald voor het rijklaar maken van de auto.

Ferrari-range Bij Ferrari is de term 'goedkoop' natuurlijk relatief dus de minst dure Ferrari is de California die vanaf € 224.504,- op de oprit kan staan. Iets meer te besteden? Dan is de 458 Italia wellicht een goede keus, die staat vanaf € 252.072,- in de prijslijst en wordt voor € 24.493,- extra als Spider uitgevoerd. De FF is de enige vierzitter in het gamma en moet minimaal € 363.564,- opbrengen. Geïnteresseerd? Dan kan je in Nederland terecht bij Munsterhuis in Hengelo en bij Kroymans in Hilversum.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

EU wil kinderdetectiesystemen verplichten om hittedoden te voorkomen

Autonieuws

Is de Mercedes EQV de eerste elektrische premium-mpv ter wereld?

Autonieuws

Tesla verliest grote Model 3-order door kwaliteitsproblemen

Autonieuws
Ontdek meer