Nieuws: Fiat Aegea – Fiat onthult Aegea. Nieuwe Bravo voor ons?

Fiat heeft op een autoshow in Istanbul de opvolger van de Linea voorgesteld: de Aegea. Dat klinkt in de verste verte niet als Bravo, maar toch zou deze klassieke, compacte sedan wel eens zo door het leven kunnen gaan in Nederland.

Eindelijk eens autonieuws van Fiat waarin niet '500' voorkomt. De nieuwe Aegea lijkt niet eens op een lid van die uitgedijde modellenfamilie. En dat alleen is al verfrissend. Afijn, terug naar de Aegea. Fiat's nieuwste is een traditionele sedan met een lengte van 4,5 meter zoals ze die graag kopen in Oost-Europa, Azië en Rusland. Voor dergelijke markten (40 landen in totaal) is de auto dan ook in het bijzonder ontwikkeld, maar dat wil niet zeggen dat de West-Europese doelgroep niet per definitie overgeslagen wordt. Fiat is nog in beraad 'm ook naar de Benelux en daar direct buiten te verschepen. Hetzij onaangeroerd, hetzij lichtjes aangepast, maar dan vrijwel zeker als de nieuwe Bravo.

Compact en toch ruim De lengte melden we zonet al en de Aegea meet 1,78 meter in de breedte bij een hoogte van 1,48 meter. De Italiaan is hiermee een geduchte concurrent voor de Skoda Rapid. De wielbasis bedraagt 2,64 meter, afdoende voor vijf personen, en achterin de kofferbak past standaard 510 liter, beweert Fiat. Daarnaast zou de Aegea erg zuinig met brandstof omspringen, ongeacht of je opteert voor een van de twee benzines of een diesel, waarvan er ook twee varianten zijn. De vermogens variëren van 95 tot 120 pk en schakelen kan via een handbak of automaat. Fiat belooft voor de zuinigste Aegea een gemiddeld verbruik van 4,0 l/100 km. Dat is niet meer dan een Fiat Panda.

Moderne uitrusting Beknibbelen op moderne features doet de Aegea dan weer niet. De uitrusting is helemaal bij de tijd. Zo is er een 5 inch aanraakscherm met Bluetooth voor telefonie en audiostreaming en voorziet het systeem ook nog in stemherkenning, parkeersensoren en navigatie middels een geïntegreerde TomTom.

Hatchback en station volgen Fiat zal de Aegea laten bouwen door haar Tofas-fabriek in het Turkse Bursa. De productie vangt aan het einde van dit jaar aan. In een later stadium volgen de hatchback en de stationvariant.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer