Nieuws: Ford F-150 – Populaire pick-up: de nieuwe Ford F-150

Het meest verkochte model in de Verenigde Staten is de Ford F-150 en de Amerikaanse fabrikant heeft deze pick-up voor 2014 geheel vernieuwd. In Detroit krijgt het grote publiek hem voor het eerst goed te zien. Het grootste nieuws is dat de F-150 vooral heel veel lichter is geworden.

In ons land mogen ze dan spaarzaam te zien zijn, in de Verenigde Staten zijn pick-up trucks, het liefst met een machtige achtcilinder, buitengewoon populair. En niet alleen hoveniers of aannemers rijden er in, zo blijkt uit het feit dat de Ford F-serie in Amerika al decennia op rij de best verkochte auto is. En om dat vast te houden heeft Ford de kolos opnieuw grondig herzien.

LED's De diepgaande vernieuwing geldt niet eens zozeer voor het exterieur van de F-150. Om hem weer geheel bij de tijd te brengen is daar vooral een leger aan LED's bijgevoegd. Zo zijn de lampjes op verschillende schakelaars toegepast, maar ook op het handvat van de achterklep en zelfs in de gehele laadbak, die vanaf nu ook optioneel met een afstandsbediening te bedienen is. Binnenin zien we dat Ford een nieuw 8 inch display heeft gemonteerd. Daarop zijn een keur aan nieuwe systemen voorhanden, zoals Smart Trailer Control, dat feilloos in de gaten heeft wanneer er een defect aan de aanhanger plaatsheeft. Ook is er vanaf nu een 360 graden-camera optioneel verkrijgbaar, evenals een kingsize panoramisch zonnedak.

Lichter De grootste verbetering zit hem in de gewichtsreductie die de nieuwe F-150 heeft ondergaan. En niet zo mals ook. Hij geeft namelijk ruim 300 kilogram minder op de weegschaal aan dan zijn voorganger. Dat komt vooral doordat 93% van het nieuwe bodywork is vervaardigd uit een lichter staalsoort. Ook beschikt de gewilde pick-up over een nieuw ladderchassis, dat eveneens een aanzienlijke duit in het zakje doet waar het gaat om gewichtsverlies. Verdere technische herzieningen zien we in de toevoeging van een nieuw motorblok, en wel een 2.7 liter zescilinder EcoBoost. Exacte cijfers over verbruik en vermogen geeft Ford nog niet vrij, maar de fabrikant belooft dat het blok een solide alternatief is voor de dikke V8’s. Die potente blokken zijn overigens nog wel gewoon leverbaar. Twee 3.5 liter grote exemplaren, waarvan er één een EcoBoost-variant is. Top off the bill is de imposante 5.0 ti-VCT V8.

De nieuwe Ford F-150 zal eind dit jaar als XL-, XLT-, King Ranch of Platinum-uitvoering in Amerika te bestellen zijn. Wanneer ‘ie in Nederland arriveert is nog niet bekend.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

EU wil kinderdetectiesystemen verplichten om hittedoden te voorkomen

Autonieuws

Is de Mercedes EQV de eerste elektrische premium-mpv ter wereld?

Autonieuws

Tesla verliest grote Model 3-order door kwaliteitsproblemen

Autonieuws
Ontdek meer