Nieuws: Hyundai i30 – Nieuwe Hyundai i30: alle details

Dit is de derde generatie Hyundai i30. De gedoodverfde concurrent voor onder meer de Golf, Astra en Focus is compleet vernieuwd en de eerste van een hele serie i30 modellen. Na de hatchback komen er volgens Hyundai namelijk nog meer varianten.

Europees, dat is wat Hyundai wil benadrukken met de i30. Hij is hier ontworpen, ontwikkeld en wordt ook in Europa gebouwd. En dat is duidelijk zichtbaar aan het uiterlijk van de 4,34 m lange, 1,79 m brede en 1,45 m hoge i30. Nu we toch in de maatvoering zitten: de wielbasis bedraagt 2,65 m. Het maakt de nieuwe Hyundai i30 4 cm langer, 1,5 cm breder en ook 1,5 cm minder hoog dan z'n voorganger. De wielbasis is identiek en dat betekent bijna altijd dat er wat van de onderliggende structuur wordt gerecycleerd. In de bagageruimte past niet minder dan 395 liter (15 liter meer dan een VW Golf). Gaan de banken plat, dan kan er 1.310 liter worden meegenomen.

Nieuw design Een getrapte grille, dat is het nieuwste design-aardigheidje van Hyundai. Verder moet je de i30 nu ook herkennen aan z'n uitgesproken schouderlijn en een derrière met extra kleine lichtunits. Maar Hyundai steekt niet onder stoelen of banken dat de i30 in de eerste plaats een zo breed mogelijk publiek moet aanspreken. Je hoeft er dus niet op te rekenen dat het in het straatbeeld een opvallende verschijning wordt.

Aan de binnenkant zien we dat Hyundai zich ook heeft laten verleiden tot het monteren van een tablet-achtig scherm. Standaard wordt dat 5 inch groot, maar wie zich laat gaan kan er ook eentje van 8 inch krijgen. Apple CarPlay en Android Auto zijn voorzien en er komt een draadloze oplaadfunctie voor smartphones. Andere slimme technologie is er op veiligheidsvlak. Automatische noodrem, dodehoekwaarschuwing, een rijstrookassistent, automatische verstralers, adaptieve cruise-control… het is er allemaal.

Motoren nieuwe Hyundai i30 Zes motoren zijn er in het totaal en de verdeling over benzine en diesel is evenredig. Een 1.4 liter met 100 pk en 134 Nm wordt de instapper. Erboven komt een 1.0 liter met drie cilinders en een turbo (120 pk en 170 Nm). Helemaal bovenaan het gamma vinden we voorlopig (er is nog een extra pittige N-versie in de maak) een 1.4 met 140 pk en 242 Nm. Diesels dan. Dat is een 1.6, maar je kunt wel kiezen uit 3 vermogensversies: 95 pk en 280 Nm, 110 pk en 280 Nm of 136 pk en 300 Nm. Een handgeschakelde zesbak is standaard, maar een automaat met dubbele koppeling die 7 versnellingen telt, is optioneel op de krachtigste helft van de motoren. Begin 2017 staat de nieuwe i30 bij de dealers.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer