Nieuws: Hyundai i30 Turbo – Vernieuwde Hyundai i30 ook als sportief turbomodel

En dat is drie! Want naast de i20 Coupé en de opgefriste i40 presenteert Hyundai ook de vernieuwde i30. Het grootste nieuws is de komst van een turbomotor.

We hebben er zo lang op moeten wachten, dat we maar meteen beginnen met die welkome turbomotor. Maar voordat het enthousiaste te hoog oploopt en daarmee de teleurstelling des te groter wordt, willen we alvast meegeven de verwachtingen te temperen. De i30 Turbo, zoals Hyundai deze versie met 1.6 T-GDI noemt, is bedeeld met 186 pk en 265 Nm, een acceleratie naar 100 km/h in 8 tellen en een top van 219 km/h. Pittige prestaties, maar daar zal ook een dito prijskaartje tegenover staan van ruim 30 mille. Echter je kunt je sterk afvragen is of de massa zit te wachten op zo'n GTI-achtige i30. Was de hoop – van met name de leaserijder – niet juist gevestigd op een i30 met betaalbare turbomotor, goed voor modernere rijeigenschappen en het liefst 14 of 20% bijtelling...?!

Luxer en sportiever Goed, misschien moeten we gewoon het positieve in de i30 Turbo inzien en heeft Hyundai eindelijk een quasi-antwoord op de Golf GTi en bewezen consorten. Aan branie ontbreekt het de i30 Turbo in elk geval niet. Grote 18 inch velgen, een potige bodykit rondom en wenselijke luxe als Bi-Xenon-verlichting, sportstoelen en sportieve, soms contrasterende details zijn de normaalste zaak bij de i30 Turbo.

Overige motoren Dan de burgerlijk ingestelde i30's. Ook die zijn in het nieuw gestoken. Zo zijn er wat aanpassingen gemaakt aan het exterieur zoals de hertekende hexagonale grille, nieuwe wieldesigns en nieuwe lakkleuren met de namen Jet Black, Orange Caramel en Polar White. De motoren die daarbij horen zijn de bekende atmosferische benzines met 100 pk of 156 pk. Bij de diesels is er keuze uit twee varianten, te weten een 1.7 liter met 110 pk of een krachtigere versie daarvan met 136 pk.

De vernieuwde Hyundai i30, inclusief de Turbo, zal begin 2015 op de markt verschijnen. Prijzen volgen nog.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer