Nieuws: Hyundai Ioniq – Nu (bijna) alle details van Hyundai Ioniq

Beetje bij beetje gaf Hyundai meer informatie vrij over de Ioniq, een volledig elektrische auto, maar die ook als hybride en plug-in hybride gelanceerd zal worden. Nu is het moment aangebroken om bijna alle details prijs te geven.

Voor wie het is ontgaan: de Hyundai Ioniq is 's werelds eerste auto die beschikbaar komt als EV, hybride en plug-in hybride. De eerste twee zullen vanaf komende zomer in de showroom staan, de plug-in-variant volgt later dit jaar. Louter verbrandingsmotoren zullen niet beschikbaar zijn.

4% bijtelling Met de Ioniq heeft vooral Hyundai Nederland een troef in handen. Want ondanks de aangescherpte bijtellingregels komt de volledig elektrische versie in aanmerking voor een lage 4% bijtelling bij zakelijk gebruik.Bij de hybride aangedreven Ioniq werkt een 43 sterke elektromotor samen met een 1.6 GDi-benzinemotor. Deze laatste levert zelfstandig 105 pk. Het systeemvermogen komt uit op 152 pk en volgens Hyundai is hiermee een top van 152 km/h te bereiken. Hoeveel de elektrische actieradius bedraagt, is helaas niet bekend gemaakt. Wel dat de Ioniq Hybrid over een automatische transmissie met dubbele koppeling beschikt.

Super gestroomlijnd De Hyundai Ioniq is als vijfdeurs hatchback (met een liftback-kontje) compleet vanaf een leeg vel papier opgebouwd en in zekere mate een nadrukkelijke aanval op de Toyota Prius. Aan het vergelijkbare, gestroomlijnde uiterlijk is dat enigszins op te maken. Over aerodynamica gesproken: de cW-waarde van de Ioniq bedraagt 0,24 en dat is een van de laagste luchtweerstandscoëfficiënt voor een personenauto.

Twee rijmodi De Ioniq biedt volgens Hyundai met gemak plaats aan vijf personen met daarnaast nog een toereikende hoeveelheid aan spullen. Met de achterbank plat en dankzij het installeren van de batterijen in de bodem van de auto is de bagageruimte uit te breiden tot 750 liter.Verder beschikt de vooruitstrevende Hyundai over alle gemakken, zoals een 7 inch TFT- infotainmentscherm waarop ook de energiestromen weergegeven kunnen worden. Qua rijmodi is er keuze uit Eco en Sport. Afhankelijk van de gekozen rijmodus varieert de achtergrondkleur van het scherm en de meters.

Richtprijs Meer informatie, met name over de plug-in hybride en de volledig elektrische versie, over de Hyundai Ioniq volgt in de aanloop naar de Autosalon van Genève, begin maart. Idem dito omtrent prijzen, maar reken op een tarief rond 30 mille.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

'Bestuurders overschatten assistentiesystemen, vooral Tesla Autopilot'

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Ontdek meer