Nieuws: Infiniti Q80 Inspiration – Infiniti Q80 Inspiration staat model voor nieuw vlaggenschip

Infiniti doet zo haar best en toch willen hun producten maar niet vlotten in Europa. Onbegrijpelijk als je ook deze Q80 Inspiration in ogenschouw neemt.

De gelikte vierdeurs coupé is een voorbode van een beoogd nieuw vlaggenschip in de klasse van de Porsche Panamera en (duurdere) CLS- en A7-uitvoeringen van respectievelijk Mercedes en Audi. Toegegeven, je moet wel openstaan voor de eigenaardige lijnen van Infiniti om het te omarmen, maar bijzondere verschijningen zijn de producten van dit merk zonder meer. De Q80 Inspiration is ook weer echte Infiniti. Zwierige en toch zachte lijnen die ogenschijnlijk met een zeer losjes gehanteerd potloot getekend zijn typereren het elegante en tegelijk sportieve design van het studiemodel. Het lijkt ons uiterst lastig en kostbaar om zo’n koetswerk te produceren, maar toch heeft Infiniti dat op de planning staan om zich een nieuw vlaggenschip eigen te maken en zich te mengen in een nog altijd potentieel segment van de duurdere vierdeurs coupé. Zoveel merken vissen immers nog niet in die vijver, al bijten de auto’s die erin zwemmen behoorlijk hard van hun af.

High-tech Om klanten weg te houden bij de Porsche Panamera, Audi A7 Sportback en Mercedes-Benz CLS zal Infiniti van zeer goede huize moeten komen, maar gezien de eerste indruk die we van de ruim vijf meter lange en dik twee meter brede Q80 Inspiration krijgen hebben de Japanners hun huiswerk goed gedaan. Als het exterieur je al niet bevalt, dan doet het interieur dat mogelijk alsnog. Wij zijn er in elk geval erg van charmeerd. Met name het high-tech gehalte werkt op de zintuigen. Zo heeft de Q80 een head-up display welke puur de benodigde informatie toont. De passagiers naast de bestuurder heeft ook een HUD waarop andere informatie te zien is als connectiviteit met een mobiele telefoon. De passagiers op de achterbank hebben beide een touchscreen voor zich waarmee ze het entertainment systeem kunnen bedienen.

Krachtige hybride Onder de kap pakt Infiniti al evenzo uit. De wielen worden namelijk aangedreven door een krachtige hybride-aandrijflijn bestaande uit een 3.0 liter V6-twinturbo en een elektromotor. Gezamenlijk schoppen ze het tot 590 pk bij 750 Nm aan trekkracht, wat resulteert in een acceleratie van 0 naar 100 km/h in amper 4 seconden. Vierwielaandrijving is aan de orde, maar alleen als dat nodig is. Normaliter is de Q80 een achterwielaandrijver, wat terug te zien valt in de verbruikswaarde. Ondanks de verdienstelijke prestaties heeft de auto in theorie slechts 5,5 l/100 km aan benzine nodig en de CO2-uitstoot bedraagt 129 g/km.

Autonoom Bij het tonen van een concept wil een fabrikant tonen wat zij tegenwoordig onderzoeken. Infiniti waagt zich aan de autonome auto. De Q80 is hiervoor dan ook een testbed. Hij bevat meerdere camera's, lasers en sensoren welke de bestuurder kan inschakelen via een knop op het stuur. Hij is ook diegene die uiteindelijk bepaalt om in te halen of te remmen en achter de voorganger te blijven. Dit is anders adn wat we andere merken zien doen qua systemen. Dat komt doordat Infiniti een zelfrijdende auto dan ook niet ziet als de toekomst. Zij willen dat het autonome gedeelte moet bijdragen aan de rijbeleving in plaats van het geheel overnemen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

EU wil kinderdetectiesystemen verplichten om hittedoden te voorkomen

Autonieuws

Is de Mercedes EQV de eerste elektrische premium-mpv ter wereld?

Autonieuws

Tesla verliest grote Model 3-order door kwaliteitsproblemen

Autonieuws
Ontdek meer