Nieuws: Jaguar XE – Jaguar XE: de foto's en details

In hartje Londen heeft Jaguar, onder het toeziend oog van talloze wereldsterren, het doek getrokken van de Jaguar XE. Een auto waar Jaguar ons al tijden op voorbereid heeft.

Ondanks dat we al veel wisten over de Jaguar XE kunnen we nu eindelijk de definitieve beelden en een uitgebreid aantal details aan je presenteren. We durven nu al te stellen dat de Jaguar X-type in één klap zal worden vergeten. De beloftes die Jaguar met de XE maakt zijn overtuigend en zullen zelfs de gevreesde Duitse concurrentie het angstzweet doen uitbreken. Een (bijna) volledig aluminium monocoque en carrosserie, geavanceerd onderstel, precieze besturing alsook een gloednieuwe motorenfamilie maken samen met hedendaagse in-car-entertainment en apps een statement van jewelste.Onderstel voor maximaal rijplezier Jaguar spreekt – in lijn met haar erfgoed – over een pure rijdersauto. Eén van de voorwaarden daarvoor is een zo licht mogelijk gewicht en om dat te bewerkstelligen werden de monocoque en carrosserie bijna geheel uit aluminium vervaardigd. Ook de wielophanging zijn voor een groot gedeelte uit dat materiaal gemaakt. Behalve het vele gebruik van aluminium is ook de wielophanging het vermelden waard. Waar de meeste concurrenten gebruikmaken van MacPherson voorwielophanging koos Jaguar voor een variant met dubbele draagarmen geleend van de F-type. Aan de achterzijde werd bovendien geeft conventionele multilink ophanging gemonteerd maar een systeem, genaamd Integral Link, ontwikkeld. 
Om brandstof te besparen is Jaguar toch overgestapt op elektrische stuurbekrachtiging. De XE is daarmee de eerste Jag met deze vorm van besturing. Volgens de Britten ging men daarbij echter niet over één nacht ijs; de besturing is optimaal afgestemd om de belofte van sportiviteit waar te kunnen maken.


Herkenbaar Jaguar-design Het design komt van de hand van Jaguar’s inmiddels beroemde ontwerper Ian Callum. Hij ontwierp een auto met een korte overhang voor en langere overhang achter. De geprononceerde motorkap, karakteristieke grille en geknepen lichtunits doen over de kraamkamers van deze XE geen twijfel bestaan. Verrassend is het daarmee helaas evenmin. Hij is duidelijk het kleine broertje van de XF. Is dat kritiek? Ja, eigenlijk wel. We hadden gehoopt dat de Britten niet in deze ‘luiheid’ zouden vervallen waarvan de we Duitsers al jaren beschuldigen. Aan de achterzijde zijn de invloeden van de XF al evenzo waarneembaar al hebben de lichtunits aldaar wel wat weg van de F-type.

Gloednieuwe motorenfamilie (en 20% bijtelling) Waar Jaguar nog lange tijd gebruik maakt(e) van motoren uit haar Ford-tijdperk presenteert men met de XE ook haar nieuwe en geheel zelf ontwikkelde motorenfamilie genaamd Ingenium. De familie bestaat uit een serie vier- en zescilinder aluminium benzine- en dieselmotoren. Van twee ervan maakt Jaguar nu de prestaties ook bekend. De eerste is een 2.0 liter viercilinder benzinemotor met een vermogen van 163 pk en een koppel van 380 Nm. Het blok is leverbaar in combinatie met een handgeschakelde zesbak en een 8-traps automaat die in beide gevallen de aandrijfkrachten naar de achterwielen overbrengt. Prestaties wil Jaguar nog niet met ons delen, maar dat de CO2-uitstoot op 99 g/km ligt en het verbruik onder de 4 l/100 km – en de auto dus in aanmerking komt voor 20% bijtelling – is al reden genoeg voor een jubelstemming. 
De tweede motor waarover Jaguar ons meer wil vertellen is het topmodel: de 3.0 V6 met compressor. Deze zescilinder zal leverbaar worden in de XE S en ontwikkelt een vermogen van 340 pk en koppel van 450 Nm. Dat moet goed zijn voor een sprinttijd naar 100 km/h in minder dan 5 seconden en een topsnelheid van 250 km/h (begrensd). Tot slot kondigen de Britten twee 2.0 liter viercilinder-benzinemotoren aan. Maar daarover worden de details nog stilgehouden tot zijn showdebuut op de Autosalon van Parijs, begin oktober.

InControl infotainmentsysteem Het exterieur is typisch Jaguar, het interieur heeft de invloeden van bestaande modellen al evenzo. We zien designkenmerken uit het binnenste van zowel de XF alsook de F-type. Jaguar belooft een lage zit voor een echt ‘cockpit-gevoel’. Middenop het dashboard prijkt het 8 inch scherm van het zogenaamde InControl infotainmentsysteem. Het compleet nieuwe systeem moet de gedateerde versies die we heden van Jaguar kennen vervangen. Functies als Bluetooth (telefonie en audiostreaming), USB-aansluitingen en uitgebreide instelmogelijkheden spreken voor zich in dit segment, maar Jaguar lanceert tevens InControll apps. Hiermee kunnen Apple en Android-toestellen (gedeeltelijk) via het scherm worden bediend, kan verbinding worden gemaakt met internet en de auto van afstand worden gestart, het interieur worden voorverwarmd en de portieren worden vergrendeld. Het laser Head-Up Display (HUD) is bovendien een primeur in de autowereld. Hierbij wordt informatie, zoals snelheid en navigatie-instructies, met scherpe details en hoog contrast op de voorruit geprojecteerd.

Werelddebuut in Parijs 
Voor ons is tot dusverre duidelijk dat Jaguar met de XE vol de aanval zal openen op het beroemde Germaanse trio (A4, C-klasse en 3-serie). Met name die laatste lijkt voor de Britten de benchmark te zijn geweest. Het kriebelt ons om echt alle details te weten te komen, maar daarvoor moeten we helaas nog een paar weken geduld hebben. Pas tijdens de Autosalon van Parijs (op 2 oktober) zal Jaguar ons echt alle ins en outs vertellen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

De prijs/actieradius-verhouding van de Honda e is niet best

Autonieuws

Hyndai i30 Project C: lichter, lager en scherper

Autonieuws

Primeur! Details van de Volkswagen ID 3 die je nog niet kende

Autonieuws
Ontdek meer