Nieuws: Kia Cross GT – Topklasse crossover: Kia Cross GT

Met een imposante crossover steelt Kia de show op de autobeurs in Chicago. Deze Cross GT oogt niet alleen stoer en groot, hij is het ook. Sterker nog, de Sorento zal volledig in de schaduw staan naar deze recente conceptcar.

Over vergelijkingen (lees: namen) gesproken: de Kia Cross GT valt in hetzelfde straatje als de onlangs door Volkswagen onthulde CrossBlue. Net als die Duitse fabrikant wil Kia een grotere rol van betekenis spelen op de Amerikaanse markt waar de consument gemiddeld genomen van grote, niet per se super-de-luxe afgewerkte auto's houdt. En het liefst met zoveel mogelijk zitplaatsen, of ze nu direct nodig zijn of niet. De Kia Cross GT beschikt over vier individuele stoelen. De Volkswagen CrossBlue, maar ook de al bestaande en in Amerika erg populaire Ford Explorer en Toyota Highlander zijn voorzien van zes of meer zitplaatsen. Minder stoelen betekent echter meer persoonlijke ruimte, dus meer comfort, en Kia lijkt zodoende de Cross GT een wat luxueuzere uitstraling dan de beoogde concurrentie mee te willen geven. Die conclusie kan ook getrokken worden uit het vele hout, aluminium en de ogenschijnlijk fraaie details aan boord. Anderzijds, de Kia Cross GT is momenteel nog een studiemodel waarbij het gebruikelijk is extra feestelijk uit te pakken.

Ook voor Europa? Hoewel het nog jaren kan duren, is het slechts een kwestie van tijd dat Kia overgaat tot het in serie produceren van de Cross GT. Amerika is een van de markten waar deze CUV van Crossover Utility Vehicle verkocht gaat worden, en ook Azië en Rusland zijn kanshebbers. In Europa zijn dergelijke, uit de kluiten gewassen auto´s niet zo gewild meer. Het gros van de Europeanen houdt het inmiddels liever bij een Picanto, Rio, Cee'd of hooguit een Sportage. De ooit als warme broodjes verkopende Sorento is al enige tijd niet meer zo in trek, dit mede door een sterke(re) concurrentie. Het voeren van de Cross GT zal dus waarschijnlijk een marktafhankelijke beslissing worden

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

'Bestuurders overschatten assistentiesystemen, vooral Tesla Autopilot'

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Ontdek meer