Nieuws: Kia's 'groene' offensief – Kia zet vol in op hybride, waterstof en autonoom rijden

Momenteel is Kia nog niet zover als Toyota, Honda of Hyundai, maar als het aan de Zuid-Koreanen ligt is dat tegen 2020 heel anders. De komende vijf jaar kunnen we namelijk meerdere (plug-in) hybridemodellen en EV's verwachten. Maar in een later stadium ook een waterstofauto.

Kia wil het brandstofverbruik over haar gehele productgamma met 20% verlagen. En dat voor het jaar 2020 aanbreekt. Nieuw ontwikkelde turboblokken gaan die klus niet klaren, dus zet de Zuid-Koreaanse fabrikant tevens vol in op alternatieve aandrijflijnen. Meerdere hybrides en elektrische modellen, alsmede een waterstofauto en de mogelijkheid tot autonoom rijden moeten Kia een vooraanstaande speler maken op het gebied van duurzame mobiliteit. Alleen al het aantal alternatief aangedreven modellen groeit van vier naar elf auto's.

Miljardenklus Met het 'groene' offensief van Kia is een investering van 10 miljard dollar gemoeid, verspreid over 5 jaar. De investeringen worden ingezet voor de ontwikkeling van een nieuwe serie milieuvriendelijke modellen en de bouw van de nodige fabrieken om de CO2-uitstoot verder te verlagen. Daarnaast leiden de investeringen tot duizenden nieuwe banen binnen de R&D-afdelingen van de Hyundai Motor Group in Zuid-Korea.

Optima PHEV trapt af De eerste vrucht van Kia's groene ambities is de Optima PHEV, een plug-in hybride op basis van de nieuwe Optima. Kort daarna volgt de Niro die een 1.6 GDI laat samenwerken met een elektromotor en zodoende gemiddeld niet meer dan 89 g/km uitstoot.

Brandstofcel Een andere troef is de productie van een waterstofauto. Sinds 1998 werkt Kia aan deze 'aandrijftechniek van de toekomst' en binnen nu en enkele jaren moet daar een concrete auto voor de consument uitrollen. Dat zal niet de Kia Mohave FCEV zijn, maar zeker is dat de kennis en kunde die onttrokken is uit die waterstofauto uit 2008 toegepast gaat worden op het werkelijke eindresultaat. Een eigenschap waar Kia zoal op mikt is een actieradius van 800 kilometer. De Mohave FCEV kan al 690 kilometer op een volle tank rijden.

Stapje voor stapje naar autonoom rijden Nog behoorlijk wat toekomstmuziek is Kia's eerste geheel autonome auto. Pas tegen 2030 verwacht het merk dit aan te kunnen bieden. Maar onderweg naar dat moment zullen er al wel diverse technologieën verkrijgbaar zijn die semiautonoom rijden mogelijk maken. Deze technieken zijn ondergebracht onder de noemer ADAS, dat staat voor Kia Advanced Driver Assistance System.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

'Bestuurders overschatten assistentiesystemen, vooral Tesla Autopilot'

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Ontdek meer