Nieuws: Lamborghini V12 – Lamborghini presenteert nieuwe V12

Eindelijk laat Lamborghini officieel iets los over de opvolger van de Murciélago. Voor de nieuwe supercar uit Sant´Agata is namelijk een nagelnieuwe V12 ontwikkeld. En die wordt bij deze gepresenteerd.

De V12 is legendarisch bij Lamborghini. Al sinds 1964 levert de Italiaanse sportautobouwer een motor met twaalf cilinders. Destijds was het de 350 GT die fuore maakte met het 320 pk sterke 3.5 liter blok. In de jaren die volgden presenteerde Lamborghini iconen als de Miura, Espada, Countach en Diablo die allen over niet minder dan twaalf cilinders beschikten. Dat ook de opvolger van de Murciélago over een twaalfcilinder zou beschikken heeft volgens Lamborghini´s CEO Stephan Winkelmann buiten twijfel gestaan. "Het magische getal twaalf hoort bij Lamborghini´s supercars, maar bovenal is het karakter van een twaalfcilinder bepalend voor een supersportauto uit Sant´Agata. Het hoogtoerige karakter, de imposante reactie op het gaspedaal en vooral het orkest dat deze twaalf cilinders weten te realiseren behoort toe aan ons topmodel", aldus Winkelmann.

6.5 liter Onder de interne codenaam L539 werd er bij Lamborghini met een geheel leeg vel papier begonnen aan de ontwikkeling van de nieuwe V12. En als we Lamborghini mogen geloven is alles binnen de eigen fabriekspoorten ontwikkeld. De motor meet een cilinderinhoud van 6.5 liter en weet een vermogen van 700 pk bij 8.250 tpm op te wekken. Het koppel ligt op 690 Nm bij 5.500 tpm. Schitterende cijfers die bovendien de geruchten van begin deze maand bevestigen. En daarmee kunnen we er bovendien vanuit gaan dat de 0-100 km/h sprint in 2,9 seconden en de topsnelheid van 350 km/h ook zou moeten kloppen.

ISR-versnellingsbak Behalve een compleet nieuwe krachtbron ontwikkelde de R&D-afdeling van Lamborghini ook een nagelnieuwe versnellingsbak genaamd ISR: Independent Shifting Rods. Het is een gerobotiseerde handbak die volgens Lamborghini 50% sneller kan schakelen dan een bak met dubbele koppeling en 40% sneller dan de e.gear uit de Gallardo. Om geheel aan de stemming van de bestuurder te voldoen kan er gekozen worden voor de instellingen Strada, Sport en Corsa. Bij Strada richt de versnellingsbak zich op een zo comfortabel mogelijk karakter, bij Sport wordt uiteraard het sportieve gevoel opgewekt en bij Corsa is alles gericht op een zo goed mogelijk schakelmoment tijdens circuitgebruik.

Aventador? Dankzij de presentatie van deze nagelnieuwe V12 geeft Lamborghini voor het eerst officiële informatie over de opvolger van de Murciélago vrij. De geruchten dat de auto Aventador LP700-4 gaat heten worden vooralsnog niet bevestigd. Maar het zou wel heel vreemd moeten lopen wil dit niet kloppen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nu ook optimaal relaxen in basisversie Citroën C5 Aircross

Autonieuws

McLaren 620R: volbloed GT4-racer voor op straat

Autonieuws

Bekijk de prijzen en uitvoeringen van de Volkswagen ID.3 1st

Autonieuws
Ontdek meer