Nieuws: Land Rover Defender concept – Land Rover Defender concept op IAA

Dat Land Rover nadenkt over de toekomst van de iconische Defender, is geen geheim. Het bedrijf heeft onder de projectnaam Icon al ettelijke jaren een denktank die tot doel heeft voor het model een toekomst uit te tekenen. En nu Tata er de scepter zwaait, lijkt er schot in de zaak te komen.

De huidige Defender kan zonder al te veel problemen tot 2016 mee. Daarna dringen grote investeringen zich op, want dan voldoet het model niet meer aan de Europese regelgeving. Tenminste die voor personenwagens. Een bestelwagenversie kan nog 15 jaar mee. Land Rover overweegt enkele verschillende mogelijkheden. De eerste is de huidige Defender grondig aanpassen. En de tweede optie - die het meest voor de hand ligt - is de ontwikkeling van een compleet nieuw model, met moderne technieken. Land Rover pakt op de IAA in Frankfurt alvast uit met een studiemodel dat de toekomst voor de Defender zou kunnen bepalen.

Defender in hart en nieren Land Rover is zich bewust van de status van de Defender, zowel voor het uiterlijk als wat terreincapaciteiten betreft en zal met de nog naamloze Defender conceptcar proberen op beiden een antwoord te formuleren en de reacties van het publiek te peilen. Chief Designer Gerry McGovern liet ons tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor van Land Rover eerder al weten dat het een grote uitdaging is om het design te laten voldoen aan de moderne regelgeving, maar toch voldoende de band met het icoon te behouden.

Techniek Een compleet nieuw platform ontwikkelen is uit den boze; het is simpelweg te duur. Een Defender-opvolger zou daarom geconstrueerd worden op het onderstel van de volgende Discovery. Om de robuustheid van het model, de terreineigenschappen en het onderhoudsgemak te garanderen zal die technisch minder geavanceerd zijn dan het donormodel. Onder meer door viercilinder dieselmotoren te gebruiken en een beroep te doen op een ophanging met stalen veren. Als de Britten hun zin krijgen dan bestaat het nieuwe model ook weer in ten minste drie -en bij voorkeur nog meer- koetswerkvarianten. Maar eerst moet het groene licht nog gegeven worden. De cijfers zijn daarvoor van doorslaggevend belang. Om rendabel te zijn moeten elk jaar 60.000 klanten zich van het nieuwe concept overtuigd tonen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer