Nieuws: Lexus IS 300h – Lexus verstrekt meer details IS 300h

Vorige week liet Lexus ons een eerste glimp van de nieuwe IS zien. Met wat eerste gegevens die vooral benadrukten dat de nieuwe IS spannend gelijnd is en ruimer dan zijn voorganger konden we samen met de foto’s onze mening alvast vormen.

Maar aan details ontbrak het, die deelt Lexus echter vandaag met ons. Voor zover mogelijk dan. Om maar met het nieuws te beginnen waar we allemaal het meest nieuwsgierig naar zijn kunnen we je meteen een teleurstelling voorschotelen: de CO2-uitstoot van de IS 300h ligt vooralsnog op 'minder dan 100 g/km'. En dat is ook alles dat Lexus erover wil zeggen. Wij hadden ze graag horen zeggen dat de uitstoot op 95 g/km lag en de auto daardoor voor 14% bijtelling in aanmerking komt, maar ze durven er echt geen uitspraken over te doen, hoe graag ze het zelf ook willen. Afwachten dus.

220 pk Wat we wel weten is dat de IS 300h de enige leverbare uitvoering voor Nederland zal worden. Die is goed voor een gecombineerd vermogen van 220 pk en daarmee fors sterker dan de CT 200h, die maximaal 136 pk op de voorwielen overbrengt. In het vooronder van de IS 300h ligt dan ook een andere benzinemotor - een 2.5 liter viercilinder - die samen met de elektromotor voor dit vermogen garant staat. Om naar wens gebruik te kunnen maken van de capaciteiten van de IS kun je als bestuurder via het Drive Mode Select-systeem kiezen voor de standen Eco, Normal, Sport en Sport S. Hierdoor wordt de besturing, de reactie op het gaspedaal en de kleur van de dashboardverlichting aangepast. Wie voor de F Sport Line gaat beschikt naast het sportonderstel en daadkrachtige uiterlijk dan ook over een adaptief onderstel en een vijfde rijmodus: Sport S+. Het moet bijdragen aan de sportieve beleving die Lexus met de nieuwe IS neer wil zetten.

Ruimer De CO2-uitstoot mag dan nog niet bekend zijn, over het verbruik doet Lexus al wel uitspraken. Dat ligt op 4,3 l/100 km en is daarmee uitermate zuinig voor een auto in deze klasse en met dit vermogen. Dat betekent echter nog niet dat het je als inzittenden ergens aan zal ontbreken. Sowieso aan ruimte niet. De wielbasis is met 70 mm gegroeid en ook de breedte nam 10 mm toe. Lexus wist mede daardoor 85 mm extra beenruimte te creëren voor de inzittenden op de achterbank en vergrootte ook de bagageruimte tot 450 liter.

Cockpit Wie eenmaal in de IS zit zal worden omsloten door een dashboard dat volledig om de inzittenden heen is gebouwd. Je krijgt zonder twijfel het gevoel in een cockpit te zitten. Het instrumentarium is bovendien geheel digitaal uitgevoerd en daardoor naar wens in te delen. Assistentiesystemen als een grootlichtassistent, Lane Departure Warning en Blind Spot Monitor helpen je bij het veilig afleggen van je route. Reken er verder op dat een uitgebreid audio-/navigatiesysteem je bovendien onderweg kan helpen en vermaken.

Medio 2013 De nieuwe Lexus IS staat medio dit jaar bij de dealers. Hij is enkel leverbaar als IS 300h aangezien de andere benzinevarianten fiscaal gezien niet gunstig zijn in vergelijking met de hybride. Een dieselmotor staat vooralsnog niet gepland. Enerzijds jammer omdat je die in dit segment nodig hebt, maar anderzijds heeft de vorige IS daar ook geen potten mee kunnen breken. Dan verwachten wij van de hybride meer.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer