Nieuws: Lexus RX – Nieuwe Lexus RX onthuld

Dit is de nieuwe Lexus RX. Qua design borduurt het voort op het huidige model met hier en daar wat stijlelementen van z’n grote broers, de GS en LS. De Lexus RX is vanaf februari 2009 - net als voorheen - leverbaar in twee motorvarianten, als RX350 en de hybride RX450h.

De nieuwe Lexus RX is alweer de derde generatie sinds zijn eerste marktintroductie in 1998. De SUV is duidelijk herkenbaar als RX en borduurt dan ook voort op de vormgeving van z'n voorganger. Strakker, scherper, dynamischer en moderner zijn zoals een aantal designkenmerken van de nieuwe RX ten opzichte van de huidige generatie. En bovendien met een duidelijk Japans ontwerp zoals Lexus ons al toonde met de LF-Xh, een voorproefje van de nieuwe RX een jaar geleden. Het definitieve uiterlijk was overigens ook geen verrassing meer aangezien spionnen overal op de loer liggen.

Onderscheid De RX350 en RX450h zijn goed uit elkaar te houden door een aantal optische verschillen. Zo beschikt de 450h over een andere voorbumper en andere grille, blauwe getinte lichtunits, optionele LED-koplampen en natuurlijk de hybride badges op de carrosserie. Standaard zijn beide modellen voorzien van 18 inch wielen en optioneel is er keuze uit 19 inch lichtmetaal. Bij de 450h zijn deze nog eens exclusief ontworpen.

Doorontwikkelde motoren Net als in de huidige RX kan de koper kiezen uit twee motorvarianten. De 3.5 liter V6-benzinemotor is een gemoderniseerde versie van dezelfde motor in de huidige generatie en levert 275 pk. De doorontwikkelde hybride RX 450h is in cilindervolume gestegen van 3.3 naar 3.5 liter en is voortaan goed voor 295 pk. Een flinke krachtsverbetering van 27 pk ten opzichte van de huidige RX 400h. Beide motoren zijn gekoppeld aan een zestraps automaat die daarmee een verzet winst heeft geboekt. Bovenden beschikken beide motorvarianten over twee nieuwe systemen die de efficiëntie verbeterd en de uitstoot reduceert. Het eerste systeem regenereert de warmte van de uitlaatgassen, waardoor de motor sneller op bedrijfstemperatuur is. Het andere is een uitlaatgasrecirculatie-systeem die de uitstoot beperkt. Beide modellen worden permanent vierwielaangedreven en bevatten het Active Torque Control AWD-systeem dat de aandrijfkrachten zo optimaal mogelijk verdeeld, afhankelijk van de rijomstandigheden.

Lexus maatstaven De grotere buitenmaten zorgen eveneens voor meer bewegingsruimte binnenin. Het dashboard ziet er hightech, kwalitatief hoogwaardig en zakelijk uit en bevat twee geïntegreerde zones: een 'display zone' en een 'operation zone'. Wie het optionele Head-Up Display besteld hoeft de ogen niet meer af te wijken van de weg voor hen. Verder zit de RX behoorlijk in de slappe was qua accessoires, precies wat we van Lexus gewend zijn. We noteren een navigatiesysteem met harde schijf die gebruiksvriendelijker te bedienen is, een spraakherkenning functie met verbeterde stemherkenning en een geheel nieuw 'Remote Touch' controller voor de bediening van verschillende autofuncties en navigatie-, audio- en entertainmentfuncties. De werking ervan is gelijk aan het principe van een computermuis. Het standaard audiosysteem zal waarschijnlijk al heel goed klinken, maar wie nog meer eisen heeft kan voor een Mark Levinson Surround Sound systeem gaan. Een entertainmentsysteem voor de achterinzittenden is eveneens optioneel, net als het Dynamic Radar Cruise Controle, adaptieve koplampen en verschillende sportpakketten.

Veiligheidvoorop Een van de pijlers bij de ontwikkeling van de nieuwe RX was veiligheid. Om dit te garanderen is de SUV onder meer voorzien van tien airbags met daarbovenop veiligheidsvoorzieningen als Lexus´ Vehicle Dynamics Integrated Management (VDIM), Vehicle Stability Control (VSC), Hill Assist Control (HAC), Traction Control en natuurlijk ABS. Extra zicht naar achteren wordt geboden met een camera die zich onder de rechterbuitenspiegel bevindt. De beelden die het registreert kunnen worden getoond op de centrale display in de middenconsole. Hierdoor wordt de rechter (dode) hoek die de bestuurder normaal gesproken moeilijk in de gaten kan houden beter overzien. Frontale botsingen worden voorkomen door het Pre-Collision System, een systeem dat via radarsignalen de omgeving voor de auto scan en hierop anticipeert.

Februari 2009 Vanaf volgend jaar februari zal de nieuwe Lexus RX350 in de showrooms staan. De hybride RX 450h zal enkele maanden later volgen. Prijzen zullen bij nadering van de marktintroductie beken worden gemaakt.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer