Nieuws: Mazda CX-3 – Mazda CX-3 verwacht in 2014

Mazda heeft de wind weer in de zeilen. De CX-5 verkoopt als warme broodjes en ook de nieuwe Mazda6 gooit hoge ogen. Logisch dat Mazda het ijzer verder wil smeden nu het nog heet is. Uitbreiding van modellen is daarom op komst, waaronder een CX-3.

Naar verluidt zal de CX-3 vroeg in 2014 worden voorgesteld om laat in dat jaar bij de dealers te arriveren. Het uiterlijk van Mazda's toekomstige midi-crossover borduurt voort op de grotere CX-5 en qua maatvoering laat de auto zich vergelijken met de Ford EcoSport. Over die Ford gesproken, afgaande op de kenmerken behandelt Mazda dezelfde weg bij de CX-3 met aan de onderzijde van de carrosserie veel kunststof opzetstukken voor een stoere look. Ook zichtbare bodembeschermers worden genoemd. Het front bevat dan weer grote overeenkomsten met de CX-5, maar met de geknepen koplampen van de nieuwe Mazda6.

Zeer schone diesel Zoals iedere nieuwe Mazda bevat de CX-3 veel SkyActiv-techniek onder de gelederen. Als gevolg daarvan kunnen we een bovengemiddeld scherp rijgedrag verwachten. Sterker nog, als het aan Mazda ligt wordt de CX-3 de best sturende auto in zijn klasse. Vierwielaandrijving wordt daarom uitgesloten, want lichter, en ook nieuw ontwikkelde motoren moeten hieraan bijdragen. Zo wordt er gewerkt aan een nog niet bestaande 1.6 liter diesel en een eveneens nieuwe 1.3 liter turbomotor die enkel benzine lust. Als klap op de vuurpijl zullen de krachtbronnen ook extreem schoon zijn. Van de CX-5 zijn we dat al gewend, maar met de CX-3 mikt Mazda zelfs op een uitstoot van 95 g/km. Verder heeft het Britse Auto Express weten te achterhalen dat de auto een praktisch interieur meekrijgt waarbij gebruiksgemak hoog in het vaandel staat. Het neerklappen van de achterbank moet na slechts één druk op de knop mogelijk zijn.

Mini-Mazda Naast de CX-3 kunnen we de komende jaren nog meer nieuws van Mazda verwachten. Een nieuwe Mazda3 en opvolger van de RX-8 bijvoorbeeld. Ook de lange carrière van de MX-5 krijgt een vervolg. Over een kleine Mazda1 denkt het Japanse bedrijf nog na. Als de (financiële) situatie het toelaat gaat die er zeker komen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Dit is de Renault Zoe (2019): 52 kWh en écht snelladen

Ontdek meer