Nieuws: Mazda CX-5 – Vers nieuws over Mazda CX-5

De nieuwe CX-5, die begin 2012 wordt gelanceerd, is de eerste Mazda met SkyActiv. Met die nieuw ontwikkelde technologie wil Mazda eindelijk potten kunnen breken op het gebied van milieubewuste auto’s. De motorenspecificaties van de CX-5 die Mazda nu heeft bekendgemaakt liegen er dan ook niet om.

Tegelijk met vers beeldmateriaal zijn de cijfers van de beschikbare motoren van de nieuwe Mazda CX-5 vrijgegeven. Zoals we al wisten komt de CX-5 er in eerste instantie met vier motoren: twee benzineversies en evenveel diesels. Het gaat om onder andere de 2.0 liter SkyActive-G (benzine) met 165 pk en 210 Nm en de SkyActive-D met tweetraps turbocharger en 175 pk. Ook het koppel van laatstgenoemde is met 420 Nm (vanaf 2.000 tpm) lekker krachtig. Als verbruik voor de beide versies geeft Mazda respectievelijk 6,0 l/100 km en 4,9 l/100 km op. De nieuwe diesel voldoet overigens ook al aan de Euro6-normen die pas vanaf 2014 van kracht zijn.

120 g/km De andere verkrijgbare oliestoker levert 150 pk en 380 Nm, en ook die is er vroeg bij met het afgeven van zijn maximale koppel; al vanaf 1.800 tpm wordt alle Newtonmeters losgelaten. Naast krachtig is de motor ook schoon. Mazda verwacht dat de CO2-uitstoot van deze motorisering onder de 120 g/km komt te liggen, slechts enkele grammen boven de norm om in aanmerking te komen voor 20%. Hopelijk weet de Mazda CX-5 deze vier grammetjes nog te verbranden voor ze de uitlaat uitkomen. En dat voor de marktintroductie, want dat zou betekenen dat de CX-5 de eerst crossover in segment is die in aanmerking komt voor een fiscale korting.

Meer van SkyActiv SkyActiv-motoren zijn slechts een onderdeel van het SkyActiv-programma van Mazda. Ook het onderstel, het chassis en onder andere de transmissies behoren hiertoe. Iedere CX-5 (al dan niet 4WD-aangedreven) zal uitgerust kunnen worden met een manuele 6-bak of een zestraps automaat. Die laatste moet een dubbele koppeling weliswaar ontberen, maar wij kunnen inmiddels bevestigen dat die minstens zo snel schakelt als bijvoorbeeld de DSG-transmissie van Volkswagen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Dit is de Renault Zoe (2019): 52 kWh en écht snelladen

Ontdek meer