Nieuws: Mazda SkyActiv-G 1.3 – Eerste vrucht van Mazda SkyActiv

Inmiddels is wel bekend dat Mazda onder de paraplunaam SkyActiv diverse nieuwe benzine- en dieselmotoren plus aandrijflijnen ontwikkelt. Het doel daarvan is simpel: het aanzienlijk terugdringen van de emissies.

De SkyActiv-G 1.3 benzinemotor is de eerste vrucht daarvan en debuteert in de (Japanse) Mazda2. Mazda mikt met de nieuwe SkyActiv-motoren op een zeer hoge compressieverhouding waardoor er een hoger vermogen gegenereerd kan worden in relatie met een laag verbruik en uitstoot. De nieuwe 1.3 liter motor is goed voor 84 pk en 112 Nm. Hoewel dit niet noemenswaardig krachtig is voor een dergelijke compacte motor, is het magere verbruik van 3,5 l/100 km dat wel. De viercilinder dankt dit door andere directe inspuiting, speciale injectoren en de toepassing van start/stop-techniek. Voor de overbrenging naar de wielen wordt een CVT-automaat ingezet.

De Japanse Mazda2 krijgt de primeur van deze eerste SkyActiv-motor. In Europa geniet de toekomstige Mazda CX-5 als eerste van SkyActiv-technologie.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

'Bestuurders overschatten assistentiesystemen, vooral Tesla Autopilot'

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Ontdek meer