Nieuws: Mazda Takeri – Takeri zet Mazda 6 volledig in de schaduw

Volgend jaar staat er bij Mazda een compleet nieuwe 6 op de planning. En die zal ons niet meer gaan verrassen. Tenminste, niet als het op design aankomt. De in Tokyo onthulde Takeri is daarvan namelijk een wel heel realitisch voorproefje.

Wie de Mazda-stand in Tokyo oploopt staat meteen oog in oog met de schitterend rood gelakte Takeri concept. De vierdeurs sedan met een overduidelijke coupé-lijn is afgeleid van de Shinari waarmee Mazda haar nieuwe designtaal Kodo aan de wereld presenteerde. Dat die Shinari het productiestadium niet zou halen was al bekend, maar er zijn nog opvallend veel elementen doorvertaald op deze Takeri. En dat is goed nieuws, want volgens een woordvoerder van Mazda in Tokyo is de auto zoals we die hier zien staan voor 90-95% identiek aan de nieuwe Mazda6.

SkyActiv en i-Eloop Van de nieuwe 6 komt net als nu een sedan en een Sportbreak op de markt. De vijfdeurs zoals we die nu ook kennen komt naar alle waarschijnlijkheid niet meer terug. Trots is Mazda uiteraard op de SkyActiv-techniek die onderhuids schuil gaat en in het gehele DNA van de auto is verwerkt. Motorisch is dat in het geval van de Takeri een 2.2 liter dieselmotor met 175 pk en een behoorlijk koppel van 420 Nm. Het innovatieve i-ELOOP, Mazda´s tweede primeur in Tokyo, gaat ook schuil onder de schitterende koets van de Takeri. Het systeem wint via een condensator remenergie terug en moet daarmee voor maar liefst 10% brandstofbesparing kunnen zorgen. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Hoe dan ook, Mazda laat hiermee zien dat het ondanks dat het op wereldschaal een relatief kleine fabrikant is zeer slimme techniek weet te ontwikkelen en zich zeker qua design weet te onderscheiden van andere Japanse fabrikanten. Dat moet tot enorm succes gaan leiden!

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Dit is de Renault Zoe (2019): 52 kWh en écht snelladen

Ontdek meer