Nieuws: Mercedes 300 SL (W 194) – Mercedes 300 SL minitieus gerestaureerd

De oudste nog bestaande 300 SL is door Mercedes-Benz weer in nieuwstaat gebracht. Om de 60ste verjaardag van de SL, en tevens de presentatie van de nieuwe generatie te vieren, werd deze W 194 in ruim zes maanden tijd geheel gerestaureerd.

De 300 SL is één van de grootste iconen in de automobielhistorie. Zeker voor Mercedes-Benz. De auto werd in 1952 gebouwd voor de racerij en dankt zijn toevoeging Sport Leicht (SL) aan zijn lichte karakter en sportieve inborst. Indrukwekkende races als de Mille Miglia, 24 uren van Le Mans, Eiffelrennen op de Nürburgring en de Carrera Panamericana werden met de SL bedwongen. En met succes. Er was voor Mercedes dan ook alle reden om een straatversie van deze legendarische auto te bouwen: de 300 SL Gullwing (W 198) die van 1954 tot 1957 geproduceerd is. Sindsdien staan de letters SL als zestig jaar synoniem voor een combinatie van sportiviteit en luxe.

Mercedes-Benz Classic Centre in Fellbach Om dat historische erfgoed te behouden heeft Mercedes de tweede 300 SL die ooit gebouwd is compleet gerestaureerd. De allereerste SL met chassisnummer één bestaat niet meer; die is destijds verschroot. Nummer twee is al zijn gehele leven in het bezit van de fabriek. De klassieke racewagen is door het Mercedes-Benz Classic Centre in Fellbach tot op het laatste schroefje uit elkaar gehaald en vervolgens minutieus en liefdevol weer opgebouwd. Het bodywork van aluminium en magnesium had door de jaren heen op zijn zachtst gezegd wat patina opgelopen. De restauratie van de superlichte carrosserie bezorgde de restaurateurs in Fellbach veel hoofdbrekens vanwege de moeilijke bewerkbaarheid van de gebruikte lichtmetalen. Het duurde ruim zes maanden voordat de specialisten deze ingrijpende klus hadden geklaard. In totaal nam de gehele restauratie bijna een jaar in beslag. Daarbij werd ook de 3.0-liter zescilinder lijnmotor onder handen genomen.

Detroit Bij de gehele restauratie is zoveel mogelijk rekening gehouden met de originaliteit en authenticiteit van het model. Het resultaat is een 300 SL die schittert als zestig jaar geleden bij zijn introductie. Tijdens de onthulling van de nieuwe Mercedes SL op de North American International Auto Show in Detroit staat nummer twee zij-aan-zij.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer