Nieuws: Mercedes-Benz Concept Style Coupé – De Mercedes Concept Style Coupé

Mercedes-Benz maakt er geen geheim van dat het binnen nu en anderhalf jaar een vierdeurs coupé onder de CLS op de markt gaat brengen. Die zal hoogstwaarschijnlijk CLA gaan heten en deze conceptcar belichaamt volgens de Duitsers voor 95% dat model.

In de loop van 2013 is Mercedes-Benz van plan een nieuw, soortgelijk segment aan te boren zoals het dat eerder deed met de CLS. Mits Audi niet eerder is met hun A3 Sedan is het productiemodel van de Concept Style Coupé (CSC) de eerste compacte vierdeurs coupé van deze tijd.

Slag om de arm De CSC meet 4.637 millimeter en is daarmee 30 centimeter korter dan de CLS. De breedte en hoogte meten respectievelijk 1.891 en 1.398 millimeter en autoliefhebbers met een timmermansoog weten dan al genoeg; de CSC bevat uiterst gespierde proporties. Met een exterieur dat voortborduurt op de expressieve en krachtige designtaal die Mercedes heeft ingezet met de onlangs gepresenteerde A-klasse worden deze nog eens extra versterkt. De jaren dat Mercedes-Benz vrij ingetogen te werk ging zijn definitief voorbij. Het merk met de ster beweert zelfs al dat de CSC zo goed als productierijp is waarmee het wil zeggen dat de auto volgend jaar in bijna ongewijzigde vorm in de showroom staat. Laten we het hopen, maar toch houden we een slag om de arm; zie de A Concept versus de nieuwe A-klasse. Mercedes weet evengoed als jij en ik dat sommige details zoals de gedramatiseerde 21 inch wielen en bumpers het productiestadium niet zullen halen. En die maken de consument nu juist watertanden. Het gigantische en optisch vanuit de voorruit doorlopende panoramadak is dan wel weer realistisch.

Geen regelrechte kopie Over de productierijpheid van het interieur is niets gelogen; dat verschilt maar weinig van de A- en B-klasse. Hieruit kunnen we opmaken dat het met de bouwkwaliteit en de afwerking in de CLC wel snor zit. Maar één-op-één is het binnenste niet overgenomen. Let maar op de klokkenwinkel van de CSC. De sportiviteit druipt er van af, alsmede van het racy stuurwiel. De twee cilindervormige wijzers van het instrumentarium zijn in carbon uitgevoerd en zodra een richtingwijzer wordt ingeschakeld licht er een cirkel rond een van de wijzers op. Ook al zo uitnodigend zijn de twee sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen. Gezien het feit dat ze standaard zijn in de A-klasse is de kans groot dat ze dat ook zijn in de CLC. Maar let even op de klokkenwinkel in de studie.

Vier-, voor- of achterwielaandrijving? De aandrijflijn van de CSC wordt gevormd door een tweeliter viercilinder benzinemotor met turbotechniek en 211 pk die via een automatische 7G-versnellingsbak met dubbele koppeling alle vier de wielen aandrijft. Mercedes' vierwielaandrijving 4Matic zal dus tot de mogelijkheden gaan behoren. Blijft echter over de vraag of de standaarduitvoeringen van de CLC nu voorwiel- of achterwielaandrijving hebben. Wil Mercedes nadrukkelijk als vierdeurs sportcoupé positioneren dan is dat laatste een logische keus, maar vergeet niet dat de CLC grotendeels gebaseerd is op de A-/B-klasse, en die beschikken over aandrijving op de voorwielen.

De Mercedes-Benz Concept Style Coupé beleeft zijn debuut op Auto China dat van 23 april tot 2 mei plaatsvindt in Peking.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe instapper Dacia Duster verliest 15 pk

Autonieuws

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws
Ontdek meer