Nieuws: Mercedes-Benz X-klasse – Kleine crossover van Mercedes op komst

Mercedes broedt op een model onder de GLK. Deze kleine crossover zal zich sterk moeten gaan maken in dat steeds populairder wordende segment.

Mercedes-Benz loopt al langer met het idee van een compacte crossover onder de GLK-klasse rond, maar pas toen de Duitsers een samenwerking aangingen met Renault-Nissan is dit plan in een stroomversnelling terechtgekomen. De oeroude Frans-Japanse alliantie heeft immers al jarenlange ervaring op het gebied van kleine(re) auto's en tot die kennis heeft Mercedes nu ook toegang.

Renault Captur Volgens Car Magazine zal de X-klasse zoals het model in de wandelgangen wordt genoemd een lengte van zo'n 4 meter hebben met onderhuids de techniek van de volgende generatie van de onlangs gepresenteerde Renault Captur. Dat gaat zelfs zover dat ook de motoren uit Frankrijk komen, om vervolgens op enkele punten te worden aangepast ten behoeve van de eisen die Mercedes en haar klanten aan de X-klasse stellen.

Kostenreductie Het Britse automagazine heeft het over een 1.0 liter driecilinder en een 1.5 liter viercilinder als verkrijgbare motoren, al dan niet in combinatie met een transmissie met dubbele koppeling. Ook die laatste zal in samenwerking met Renault-Nissan worden ontwikkeld. Andere opties om de kosten te drukken zijn het toepassen van een simpelere achteras, maar qua luxe, comfort en moderne snufjes is de X-klasse een volwaardige Mercedes belooft het merk.

2018 Hoewel de Captur nog niet eens in de showroom staat, werkt Renault nu al aan de tweede generatie van dat model. Tijdens dat ontwikkelingsproces zal Mercedes over de schouder meekijken en daar waar mogelijk haar kennis en kunde delen met de Fransen. Beide auto's staan nog in de kinderschoenen en hoeven niet voor 2018 op de markt verwacht te worden. Het al eerder tonen van een voorproefje in de vorm van een concept wordt echter niet uitgesloten. Over de styling van de X-klasse is nog helemaal niets bekend, maar het zal ons niets verbazen dat dit stijlkenmerken bevat van de Ener-G-Force waarmee Mercedes haar visie op de G-klasse van 2025 toonde.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer