Nieuws: Nissan Esflow Concept – Esflow: de nieuwe generatie Z

Met de Leaf heeft Nissan de basis gelegd voor een hele reeks nieuwe elektrisch aangedreven Nissans. En waarom niet een sportcoupé met een ‘zero emission’ aandrijflijn? Dit is de Esflow Concept: van buiten zowaar de volgende generatie 370Z, onderhuids een Leaf, samen de Z van de toekomst.

Nissan ziet de Esflow als een sportcoupé voor de man die zijn brood verdient in de technische sector. 'Deze ene Daniël leeft van weekend tot weekend. Eenmaal vrijdagmiddag vijf uur wil hij zo snel mogelijk naar zijn vriendin toe. De smart phone in zijn broekzak heeft intussen al 'contact gelegd' met de Esflow om de snelste route naar zijn geliefde uit te stippelen. Gas op de plank! Zorgen maken om een parkeerplek hoeft niet; door de compacte buitenmaten van de Esflow is er altijd wel een plekje te vinden. Ook zijn vrienden zijn onder de indruk van zijn auto. Daniël is tevens DJ, een hobby die hij zaterdagsavonds uitoefent door plaatjes te draaien in zijn favoriete discotheek. Op zondag verkiest Daniël meer ontspanning en gaat hij graag een blokje om in de bergachtige omgeving rond zijn woonplaats Barcelona. Door een ideale gewichtsverdeling en het uitstekende zicht rondom leent de Nissan Esflow zich uitstekend voor het betere bochtenwerk. Dit zijn de momenten waarop Daniël de sleur van zich afgooit. Tijdens de afdaling rijdt hij liever ontspannen en laat hij de Esflow gebruikmaken van de eerder opgeslagen remenergie. Al glooiend over de Spaanse heuvels bereikt hij zijn huis. Daar gaat de Esflow aan het stroomnetwerk om voor een volgende maximale actieradius van 240 kilometer.'

Concreet Tot zover Nissan's fictieve verhaal over Daniël, een typisch Esflow-rijder. Een marketingverhaaltje natuurlijk, maar wel een zeer effectief middel om duidelijk te maken wat Nissan nu precies voor ogen had toen ze de Esflow ontwikkelden. Met het opsommen van de techniek maakt Nissan de Esflow meer tastbaar. De conceptcar is een achterwielaangedreven tweezitter met aandrijftechniek gebaseerd op dat van de elektrische Leaf. Twee elektromotoren drijven afzonderlijk de beide achterwielen aan waardoor de aandrijfkrachten ideaal verdeeld wordt. Ook optimaal volgens de fabrikant is de gewichtsverdeling. In de eerste plaats omdat de aandrijfunit zich pal boven de achteras bevindt en daarnaast omdat de lithium-ion accu's zodanig verdeeld zijn over de auto dat dit ook voor een laag zwaartepunt, en dus doorgaans strakke rijeigenschappen, zorgt.

Minimalistisch Maar niet alleen door de positie van de aandrijftechniek zou de Nissan Esflow het menig conventionele sportwagen - Nissan geeft voor de Esflow een 0-100 km/h-tijd op van een kleine 5,0 seconden - lastig kunnen maken, ook het lage wagengewicht heeft hierin een aandeel. Het chassis is geheel van aluminium en onder andere in het interieur is het zo minimalistisch mogelijk gehouden. Dit overigens zonder het comfort voor de inzittenden verloren te laten gaan, belooft Nissan. De stoelen bijvoorbeeld zijn ultralicht in vergelijking met productie-exempleren. Bovendien zijn ze geïntegreerd in het achterste gedeelte van de Nissan Esflow. Andere fraaie en sfeerverhogende kenmerken in het interieur vallen binnen het blauwe kleurenthema. Het blauw komt over van het exterieur dat daar te vinden in onder andere de koplampen en de wielen. Met goudkleurig leder rond de zetels en geperforeerd suède wordt een luxe ambiance neergezet.

Productie Nissan gaat de Esflow Concept officieel voorstellen op de Autosalon van Genève. Productieplannen zijn er vooralsnog niet, al lijkt de stap naar productie niet eens zo groot te zijn aangezien de Esflow grotendeels op bestaande techniek is gebaseerd.balg.nl

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe instapper Dacia Duster verliest 15 pk

Autonieuws

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws
Ontdek meer