Nieuws: Opel Adam – Hier is ie dan, de Opel Adam!

De Adam is al vele malen in het nieuws geweest, maar niet eerder officieel. Nu heeft Opel hun allerkleinste dan eindelijk op het zelf gekozen moment aan de wereld getoond en krijgen we eindelijk te weten wat voor vlees we precies in de kuip hebben. De Opel Adam in detail.

De Adam is de belangrijkste Opel in jaren, maar ook de Opel die 't het zwaarst gaat krijgen. Met een lengte van niet meer dan 3,70 meter en hoogte van 1,72 meter valt de Adam te midden in het al overvolle en concurrerende A-segment, maar behoort hij tot de grootste in z'n klasse. Ter vergelijk: De Fiat 500, die Opel als aartsrivaal van de Adam ziet, is 20 centimeter korter. Waarom die Italiaan als voornaamste concurrent? Nou, ook de Opel Adam jaagt op de klanten die met een ietwat dikkere portemonnee in het kleinste autosegment winkelen. Met een pakkend, trendy ex- en interieur en legio mogelijkheden om deze geheel naar eigen smaak aan te passen biedt Opel naar eigen zeggen meer dan andere klassespelers en dat maakt de Adam uniek en dus exclusief.

Stemming Naast een brutaal uiterlijk, desgewenst rollend op 18 inch lichtmetaal, mikt Opel op entertainment. Eén van de gadgets waarmee de Opel Adam probeert te verleiden is een gloednieuw infotainmentsysteem met 7 inch touchscreen. Het integreert de smartphone van de bestuurder (Apple iOs en Android) zodat internetgebaseerde applicaties beschikbaar zijn in de auto. Daarnaast beschikt de Adam, in plaats van de gebruikelijke uitrustingsniveaus van Opel, over afwijkende interieurcombinaties. De afwerkingsniveaus werden vervangen door drie verschillende 'stemmingen' of werelden: JAM staat voor onconventioneel, modieus en kleurrijk, terwijl GLAM eerder elegant, verfijnd en geraffineerd is. Met SLAM kunnen eigenaren aantonen dat ze energiek en sportief zijn.

Uit de hoogte Wat de Adam volgens Opel ook anders dan anderen maakt zijn de luxe voorzieningen die over zijn komen waaien uit hogere, duurdere segmenten. Elektrische stuurbekrachtiging met een stadsfunctie voor makkelijker manoeuvreren is standaard en ook ESP inclusief Hill Start Assist zal bij de basisprijs inbegrepen zijn. Bovendien kunnen nieuwe media, zoals MP3-spelers, iPods en tablets in de Adam worden aangesloten dankzij Bluetooth en USB-connectiviteit. Vervolgens is er eventueel het zogeheten Advanced Park Assist waarmee de Adam bijna geheel zelf kan inparkeren. De parkeerhulp wordt altijd gecombineerd met dodehoek-waarschuwing, een primeur in het A-segment. Een verwarmbaar stuurwiel is eveneens geen alledaagse optie.

Benzinemotoren De Opel Adam biedt plaats voor vier personen. Enkel benzinemotoren zorgen voor de aandrijving. De basismotorisering wordt gevormd door een 1.2 liter met 70 pk. Vervolgens zijn er twee 1.4 liter viercilinders waarvan de lichtste 87 pk levert en de sterkste 100 pk. De motoren zij gekoppeld aan een handgeschakelde 5-bak en allen uitgerust met een ecoFLEX pakket met onder meer Start/Stop-technologie. Later zal een kleine benzinemotor van de nieuwe generatie zijn intrede doen. Het gaat hier om een direct ingespoten motor met turbocompressor gekoppeld aan een volledig nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak.

De Opel Adam beleeft zijn wereldpremière op de Autosalon van Parijs en zal begin 2013 bij de dealers binnenrijden. Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Mooi weer, dus de Aston Martin Valhalla mag buitenspelen

Autonieuws

Goedkope Audi Q5 kopen? Neem de nieuwe Q5 plug-in hybrid!

Autonieuws

Mercedes zet A-Klasse en B-Klasse onder stroom

Autonieuws
Ontdek meer