Nieuws: Peugeot 208 GTi Concept – De Peugeot 208 GTi Concept

Peugeot wringt zich in Genève terug in de spotlights met twee bijzondere studiemodellen op basis van de 208. Een GTi Concept en een XY Concept die op hun beurt de uitersten van de gloednieuwe 208 moeten weergeven. Van sportief tot luxe.

Je kunt het de Fransen nageven, maar ze durven wel. Met forse kapitalen vermeldt het persbericht van de 208 GTi Concept 'de legende keert terug'. Hiermee mag duidelijk zijn dat het Peugeot pijn doet dat het zich de laatste jaren niet meer kon scharen onder de favoriete hothatches. De 208 GTi, die er zeker gaat komen, heeft dan ook een zware taak voor de boeg: de glorietijden met de iconische 205 GTI evenaren. Maar de Fransen hebben er alle vertrouwen in getuige de Franse driekleur op de voorbumper van de 208 GTi Concept.

Visuele impact De aanval op de concurrentie begint al met het dieprode exterieur. Deze leeuw verschilt zich echter niet alleen qua kleur met de reguliere modellen. De metalen lamellen in de voorbumper, zwart gelakte onderskirts, 18 inch lichtmetaal weilen en de dubbele uitlaat laten eveneens weinig te raden over. Verder geven de vele GTI-badges de bloedgroep van deze Peugeot aan. Let vooral op het GTi-embleem die een plaats kreeg op de C-stijl; een vette knipoog naar zijn voorvader, de 205 GTi. Binnenin zet de sportieve noot zich voort. Hierbij heeft Peugeot de exterieurkleur als leidraad gebruikt. De rode kleur keert terug op diverse accenten op het dashboard, als stiksel, op het instrumentenpaneel en als centrale indicatie op het stuurwiel. De aluminiumpedalen completeren het geheel.

Bommetje met 200 pk Met de visuele aspecten van de GTi Concept zit het wel goed, maar hoe verhoudt zich dat met de techniek? Als basis gebruikt Peugeot de 200 pk sterke 1.6 THP krachtbron uit de RCZ. De viercilinder is gekoppeld aan een manuele zesversnellingsbak. Naast de krachtige aandrijflijn gaf Peugeot de compacte hatchback zowel voor- als achteraan 36 mm meer spoorbreedte om de sportieve prestaties te verhogen. Ook monteren de Fransen een extra krachtige remsysteem onder de GTi Concept.

In de paarse hoek Van een ander kaliber is het XY Concept. Eveneens gebaseerd op de driedeurs 208, maar in tegenstelling tot de sportiviteit staat hier 'Urban Chique' centraal. Het studiemodel is ontwikkeld voor actieve stedelingen die opzoek zijn naar exclusiviteit en pure luxe. De weelderige sfeer begint al bij het exterieur welke in een paarse parelmoerlak is gespoten. Peugeot noemt de kleur Pulsion en verklaart dat naar gelang van waar je de auto bekijkt de lak van kleur lijkt te veranderen. Een bijzonder effect die de fabrikant verkreeg door het toepassen van liefst zestien verschillende lagen lak en vernis. Ook aan de binnenzijde zien we hetzelfde chique kleurschema. Paars leer wordt afgewisseld met zwarte elementen en het donkerpaarse stiksel geeft het studiemodel een luxueuze uitstraling.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Komt deze elektrische Renault van 10.000 euro ook naar Nederland?

Autonieuws

Prinsjesdag: Dit zijn de auto’s van het Koninklijk Huis

Autonieuws

Hyundai i10 N Line is een lekker stadsgebakje

Autonieuws
Ontdek meer