Nieuws: Peugeot Fractal Concept – Officieel: Peugeot Fractal komt deels uit de printer

PSA (Peugeot Citroën) heeft al heel wat spectaculaire conceptcars op haar naam staan. Des te knapper is het dat het Franse concern ons telkens toch nog weer weet te verbazen. Zo ook nu met de Peugeot Fractal die zijn showdebuut beleeft op de IAA en deels uit de printer is gerold.

Oké, 'gerold' is misschien een tikkeltje overdreven verwoord, maar de Peugeot Fractal Concept is wel degelijk deels opgebouwd uit componenten die gemaakt zijn door een 3D-printer. En dan met name het interieur. Liefst 80% daarvan pruttelde uit zo'n apparaat. Hoewel de buitenzijde er ook mag zijn, is het binnenste dan ook de grootste troef van de Fractal. Peugeot wil ermee de evolutie op haar i-Cockpit tentoonstellen.

Lekker luchtig Peugeot's i-Cockpit kennen we heden vooral van het kleine stuurtje (in zoal de 208 en 308). Maar in de (nabije) toekomst moet dat kennelijk ook aan de hand van de 'luchtige' lay-out en vele schermpjes zijn. Zo beschikt de studie over een head-up display (dat werkt met een holografisch scherm en een strip van polycarbonaat voor extra informatie), een groot digitaal instrumentarium en scherm in de middenconsole met een diameter van 12,3 inch. Het gebrek aan fysieke knoppen geeft al aan dat het leeuwendeel van de functies van de auto via deze schermen te raadplegen zijn. Maar het oogt bovenal ook futuristisch mooi en opgeruimd.

9.2.1 muziekinstallatie Verder staat de Fractal Concept in het teken van 'next gen' carfi. Een R&D-bedrijf, genaamd StelLab, ontwikkelde een bijzonder 9.2.1-audiosysteem voor een optimale (geluids)beleving tijdens het luisteren naar muziek, maar ook aanwijzingen van bijvoorbeeld de navigatie en het digitaal gereproduceerde motorgeluid omdat de elektrische aandrijflijn van zichzelf geruisloos is. De Franse Hi-Fi-specialist Focal (dat zich de ongekroonde koning van het duurste carfi-systeem mag noemen) is verantwoordelijk voor de speciale linnen vezelmembranen in de speakers, tweeters en subwoofers. Hopelijk krijgen we op de IAA een demo te horen.

Elektrisch en toch licht Zoals zonet al te kennen gegeven is de Fractal volledig elektrisch aangedreven. Twee elektromotoren, waarvan de accu's in de bodem zijn gesitueerd voor een ideaal zwaartepunt, leveren maar liefst 335 pk aan stuwvermogen. En daarmee moet de slechts 3,81 meter lange Fractal lekker rap van zijn plek kunnen komen. Hij weegt ondanks de krachtig batterijen immers ook nog geen 1.000 kilo. Het ietwat teleurstellende sprintcijfer van 6,8 seconden verbaast ons dan ook enigszins. Maar gelukkig is de actieradius van 448 kilometer wel behoorlijk toereikend.

Variabele rijhoogte Om die hoge actieradius te bereiken heeft Peugeot een simpel trucje toegepast om de aerodynamica op hogere snelheden te optimaliseren. Zo daalt de bodemspeling buiten de bebouwde kom met 4 centimeter tot 7 centimeter. In de stad – met veel drempels en andere potentieele obstakels – gaat de bodemspeling automatisch naar 11 centimeter.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Lexus LC Classic Limited Edition laat ons groen zien van jaloezie

Autonieuws

Mooi weer, dus de Aston Martin Valhalla mag buitenspelen

Autonieuws

Bekende voetballers en hun auto’s

Autonieuws
Ontdek meer