Nieuws: Peugeot HX1 – Peugeot HX1 houdt de naam hoog

De 508 RXH is niet de enige wereldprimeur van Peugeot tijdens de IAA. Dit is de (eerder gelekte) HX1, een uit de kluiten gewassen monovolume die plaats biedt aan maximaal zes personen en zich tevens fysiek kan aanpassen aan de omstandigheden.

We hadden het kunnen weten dat Peugeot ook nog met een conceptcar naar Frankfurt af zou reizen. De Franse fabrikant heeft na enkele spectaculaire studies als de RC HYmotion4, de EX1 en de SR1 immers een naam hoog te houden. En de HX1 Concept kan gerust aan dit illustere rijtje worden toegevoegd. Zonder overdreven futuristisch te zijn bevat de Peugeot HX1 veel drama en schoonheid tegelijk.

Mutatie Enkele vooruitstrevende foefjes zet de HX1 pas in op hogere snelheid. Boven de 100 km/h rijst er uit de achterklep een achterspoiler vergezelt door twee kleinere zijspoilers. En in de turbineachtige 7-spaaks wielen bevinden zich bewegende delen die openen om een dicht wieloppervlak te creëren. Op deze manier past de HX1 zich fysiek aan de rijomstandigheden aan. Bij stilstand en tijdens langzaam verkeert de HX1 'in rust' en profiteert hij van zijn standaard aerodynamische vorm. Saillant detail: Modeontwerper Pierre Hardy heeft geheel in stijl van de HX1 een paar schoenen ontworpen die zich tevens kunnen aanpassen aan het moment; een platte, comfortabele 'instapper' om prettig te kunnen rijden die kan transformeren in een versie met hoge hak voor een meer elegante tred.

6-persoons De HX1 is een gigantische auto. In lengte meet hij 4,93 meter. Niet eens buitengewoon lang, maar in combinatie met een breedte van liefst 1,99 meter en een hoogte van slechts 1,37 meter zijn de proporties indrukwekkend. De binnenruimte is dan ook riant. Toegang tot het interieur wordt verschaft via vier enorme vleugelportieren die tegengesteld openen. In eerste instantie biedt de HX1 plaats aan vier personen. Maximaal kunnen dit er zes zijn. Net als de HR1 bevat de HX1 achterin een ingenieus stoelconcept dat wanneer noodzakelijk twee extra stoelen richting het midden kan uitschuiven.

Koffie leuten Peugeot had zich bij de HX1 ten doel gesteld het de achterpassagiers net zo aangenaam te maken als de personen voorin. Een knusse ambiance is zo ontstaan. Overal zijn er authentieke en exclusieve materialen gebruikt voor de afwerking. De ergonomische stoelen zijn verstelbaar. De bediening ervan is weggewerkt in de middenarmsteun. Chique is de minibar in de middenconsole vervaardigd van wit Carrara-marmer met een koffiezetapparaat dat een duidelijke knipoog is naar het verleden van Peugeot. Om de bestuurder op zijn wenken te bedienen zonder dat deze een arm hoeft uit te steken past de stand van het stuurwiel zich op kruissnelheden automatisch aan voor meer comfort. Een head-up display is tevens aanboord met daarnaast een draaibare, multifunctionele display waarop dan alleen nog de belangrijkste informatie wordt weergegeven.

3,2 l/100 km De HYbrid4-aandrijflijn van de HX1 komt sterk overeen met dat van de 508 RXH. Bij de studie worden de voorwielen echter door een 204 pk sterke 2.2 liter HDiF-diesel aangedreven en neemt een elektromotor de achterwielen voor rekening. Enkel elektrisch rijden kan ook. Ondanks het gezamenlijke vermogen van 299 pk zou de Peugeot HX1 niet meer dan 3,2 l/100 km aan diesel nodig hebben. Ook de uitstoot van 83 g/km is relatief gezien extreem laag.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer