Nieuws: Porsche 911 RSR – Nieuwe Porsche 911 RSR

Om zich in het World Endurance Championship nog meer onsterfelijk te maken lanceert Porsche een gloednieuwe 911 RSR. Gebaseerd op de 991 moet deze nog sneller zijn. In tal van opzichten.

Om de nieuwe 911 RSR nog betere rondetijden neer te laten zetten dan zijn voorganger heeft Porsche nog meer gebruikgemaakt van lichtgewicht materialen en geavanceerde aerodynamica. De voor- en achterspatborden, de zijschermen, de deuren, de onderzijde, de wielkasten, de achterspoiler, het dashboard en de middenconsole zijn allemaal opgetrokken uit koolstofvezel. Voor de ramen is extra dun en licht polycarbonaat gebruikt en ook de lithium-ion-accu draagt bij aan de gewichtsreductie. Bovendien is de nieuwe 911 RSR niet alleen sneller óp het circuit, ook daarnaast zet het betere tijden neer. Een groot deel van de body is namelijk zo geconstrueerd dat ze binnen luttele seconden van de auto verwijderd en vervangen kunnen worden. Dat scheelt cruciale seconden in de pitstraat.

Vaandeldrager Een andere tactiek om betere prestaties te realiseren is het creëren van een meer evenwichtige gewichtsverdeling. Zo is het zwaartepunt aanzienlijk lager dan dat van de 911 RSR van het type 997 komen te liggen. Dankzij nieuwe luchtinlaten werd het mogelijk de radiator centraal te plaatsen, waardoor deze effectiever functioneert. Let overigens ook even op de exterieurstyling, de stickers verwijzen namelijk naar het 50-jarige jubileum van de 911.

Gunstige pk/gewichtsverhouding Voor de aandrijving zorgt een geoptimaliseerde versie van de 4.0 liter zescilinder-boxer uit de vorige GT3 RSR. Het vermogen ligt op zo'n 460 pk. Dat lijkt bescheiden, maar vergeet niet dat de RSR aanzienlijk minder weegt dan de 991 bij de dealer om de hoek. Voor de overbrenging naar de achterwielen zorgt een nieuw ontwikkelde transmissie met 6 verzetten die via peddels achter het stuurwiel te bedienen is.

Druk raceprogramma De nieuwe Porsche 911 RSR komt in actie tijdens het World Endurance Championship (WEC) en de 24 Uren van Le Mans. De eerste race van het WEC is op het Engelse Silverstone. Het Porsche AG Team Manthey is het enige team dat het komende raceseizoen twee Porsches 911 RSR inzet.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer