Nieuws: Porsche 911 Speedster – Porsche 911 Speedster staat op

Hier is ‘ie dan: Porsche’s nieuwe Speedster. Op basis van de 911 heeft Porsche Exclusive een ultiem eerbetoon aan de Speedster van weleer ontworpen en gebouwd. De productie is gelimiteerd tot 356 exemplaren en zijn design duidelijk anders.

De Speedster werd in 1953 geïntroduceerd als een pure sportwagen, gebaseerd op de Porsche 356. Deze sportwagen was destijds uitgerust met twee sportieve kuipstoelen, portieren met kunststof ruiten en een lage, elegant gevormde voorruit. De Speedster beleefde in 1988 zijn wederopstanding op basis van de Porsche 911 Carrera. Die Speedster-versie was als eerste voorzien van de karakteristieke, dubbel gewelfde afdekplaat voor het vouwdak. Van het volgende model Porsche 911 Carrera verscheen in 1993 ook een Speedster-variant. En nu maken we kennis met de vierde generatie.

Duidelijke onderscheiding De tweezitter verschilt aanzienlijk van de andere leden van de 911-familie. De nieuwe Porsche 911 Speedster dankt zijn markante silhouet aan de 60 millimeter lagere, vlakker liggende voorruit. De lage, sportief ogende en handmatig te bedienen stoffen kap en de karakteristieke, dubbel gewelfde afdekplaat voor de opgevouwen kap maken het geheel compleet. De carrosserie van de achterwielaangedreven 911 Speedster is aan de achterzijde 44 millimeter breder dan die van een normale Porsche 911, wat hem nog meer doet opvallen. Is dat niet genoeg dan zorgt de speciale kleur 'Pure Blue' wel voor het onderscheidt.

408 pk Voor de aandrijving van de klassiek gelijnde nieuwe Porsche 911 Speedster zorgt een 3.8 liter zescilinder boxermotor. Die levert een vermogen van 408 pk. Dat is 23 pk meer dan het vermogen van een 911 Carrera S. Een zeventraps PDK-transmissie (Porsche Doppelkupplung) zorgt voor het overbrengen van het vermogen naar de achteras, die standaard is voorzien van een sperdifferentieel. Tot de standaard veiligheidsuitrusting van de Porsche 911 Speedster behoren Porsche Active Suspension Management (PASM) en Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB).

Porsche Exclusive Het ontwerp voor de nieuwe 911 Speedster is afkomstig van Porsche Exclusive - een afdeling die gespecialiseerd is in onder meer het ontwikkelen van onderscheidende en in kleine oplagen geproduceerde Porsche-modellen. De Porsche 911 Speedster is een voorbode van het 25-jarige jubileum van Porsche Exclusive in 2011, aldus Porsche. Dus zou er nog meer volgen? Met de Porsche 911 Speedster geeft Porsche Exclusive in ieder geval een vervolg aan het succes van de Porsche 911 Sport Classic. In lijn met de hoogstaande maatstaven van Porsche Exclusive herbergt de 911 Speedster vrijwel alle mogelijke opties van de 911-serie. Om de exclusiviteit te onderstrepen, is het interieur door de Exclusive-afdeling extra onder handen genomen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de met glad, zwart leer beklede stoelen. Verder bevat het interieur talrijke in de kleur van de carrosserie uitgevoerde details. Zo is van de uitgebreid verstelbare sportstoelen de middenbaan voorzien van een geblokt design, dat doet denken aan een finishvlag.

Parijs & GTS De 911 Speedster zal zij-aan-zij staan met de 911 GTS op de Porsche-stand tijdens de autobeurs in Parijs. De auto is vervolgens direct bestelbaar, maar haast is geboden. Er worden slechts 356 exemplaren geproduceerd tegen een (Nederlandse) prijskaartje van € 258.000,-.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer