Nieuws: Porsche 918 Spyder – Studiemodel: Porsche 918 Spyder

Porsche weet vriend en vijand te verbazen met de onthulling van de 918 Spyder conceptcar. Behalve dat de primeur an sich groot nieuws is, zorgen ook de specificaties voor verbazing.

Het is sporadisch dat Porsche een conceptcar presenteert. Sterker nog, op de Cayenne Hybrid na kunnen wij er ons zo geen één bedenken in de afgelopen jaren. Zeker niet als het gaat om een grote verrassing als deze 918 Spyder.

Carrera GT-opvolger? Wie het exterieur - dat sterk doet denken aan de Carrera GT - op zich in heeft laten werken kan concluderen dat hier zomaar een toekomstige Porsche kan staan te pronken. De wielen geven de auto vooral een conceptcar-status, maar de lijnen van de carrosserie zien er realistisch uit. Staat hier dan de spirituele opvolger van de Carrera GT voor ons?

Indrukwekkend De prestaties van de 918 Spyder zijn een geval apart. Een plug-in hybridemodule bestaande uit drie elektromotoren zorgen samen voor een vermogen van 160 kW. Daarnaast is er een 500 pk sterke 3.4 liter V8 die afkomstig is uit de racebolide RS Spyder. Samen weten ze de 918 Spyder in slechts 3,2 seconden naar 100 km/h te duwen en een topsnelheid van 320 km/h te realiseren. Dat alles gaat gepaard met een verbruik van slechts 3,0 liter per 100 km en een CO2-uitstoot van 70 g/km. Ongekend! Porsche claimt zelfs dat de 918 Spyder de Nordschleife van de Nürburgring weet af te leggen in minder dan 7:30 minuten en daarmee sneller is dan de Carrera GT.

Hybride-modi De drie elektromotoren en de V8 benzinemotor werken nauw met elkaar samen. De V8 drijft enkel de achterwielen aan, maar de elektromotoren hebben vat op zowel de voor- als de achterwielen. Dat alles wordt geregiseerd door een zeventraps PDK-transmissie. Een knop op het stuurwiel maakt het mogelijk om te schakelen tussen de vier verschillende rijmodi. In E-Drive rijdt de auto enkel elektrisch (maximaal 25 km). In Hybrid werken de elektromotoren samen met de V8 benzinemotor en in de Sport Hybrid wordt het echt leuk. Dan ligt er meer focus op sportiviteit en wordt de meeste power naar de achterwielen gestuurd. Wie echt in de stemming is kan Race Hybrid inschakelen. Er wordt dan maximaal vermogen afgegeven en met een druk op de knop kan zelfs een tijdelijke overboost van de elektromotoren worden opgewekt. Plannen met deze 918 Spyder zijn niet bekend, maar Porsche demonstreert haar hybride-kennis niet voor niets. We zijn benieuwd waar dit tot zal leiden.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Per 1 januari stijgt in vijf provincies de wegenbelasting

Autonieuws

De vernieuwde Jaguar F-Type kijkt boos

Autonieuws

Bescheiden facelift voor de Opel Insignia is bescheiden

Autonieuws
Ontdek meer