Nieuws: Porsche LMP1 – Eerste blik op Porsche’s LMP1-racer

Volgende week is het weer tijd voor de meest slopende autorace ter wereld; de 24 Uren van Le Mans. Niet geheel toevallig dat Porsche juist nu ons een glimp van haar nieuwe Le Mans bolide laat zien die volgend jaar mee zal racen.

De komende editie wordt geheid weer memorabel, maar de doorgewinterde fans zullen uitkijken naar de 24 Uren van Le Mans van 2014. Serieus Le Mans-bloed verschijnt dan - na een lange periode van afwezigheid - aan de start van de races der races, Porsche. En Audi versus Porsche, dat zou natuurlijk een strijd der titanen moeten zijn, ware het niet dat er geruchten gaan dat de Volkswagen Groep het helemaal niet zover laat komen; de concerndirectie zou liever niet willen dat twee merken onder dezelfde vleugels het tegen elkaar opnemen. Of voelt Audi de hete adem van Toyota in hun nek? De Japanners moesten vorig jaar op het laatste moment opgeven, maar in de races die daarna nog 'lange adem'-volgden deden ze het beter en beter, tot enkele zeges toe.

Porsche LMP1 Vooralsnog richt Audi zich volledig op de naderende race en heeft het nog geen uitspraken gedaan over hun toekomst in de Le Mans-series. Maar het is geen geheim dat het 'ringenmerk' graag een nog grotere rol van betekenis wil spelen in het eveneens prestigieuze DTM. Porsche weet als zustermerk vast meer over de plannen van Audi, maar lijkt het nu vooral allemaal over zich heen te laten komen. Doodleuk rollen ze hun nieuwe LMP1 naar buiten om daarmee aan te geven dat zij hard werken aan een winnende machine.

Zuinig Wil Porsche volgend jaar opnieuw historie schrijven, natuurlijk zal hun LMP1-racer dan snel en betrouwbaar moeten zijn, maar minstens zo cruciaal is efficiëntie. De reglementen vereisen dat ook vanaf 2014. Om de complexe puzzel van al deze fundamentele factoren op te lossen laat Porsche er geen gras over groeien. In het bijzonder voor die ene 24 uursrace werd er een compleet nieuw ontwikkelingscentrum uit de grond gestampt waar nu 200 technici en designers werkzaam zijn. Of Audi nu meedoet volgend jaar of niet, van teamorders lijkt Porsche zich niets aan te zullen trekken.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Autonieuws

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Autonieuws

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Autonieuws
Ontdek meer