Nieuws: Porsche Panamera – Maak officieel kennis met de nieuwe Porsche Panamera

Porsche heeft officieel het doek getrokken van de nieuwe Panamera en daarmee wordt – na het lange en vele speculeren – eindelijk duidelijkheid gegeven over wat 'ie zoal in z'n mars heeft.

Een nieuwe Porsche Panamera is altijd opwindend autonieuws. Misschien nog wel meer dan wanneer de 911 weer eens aan vervanging toe is. Best gek eigenlijk om hierbij het woord 'altijd' in de mond te nemen, want Porsche's vierdeurs-coupé telt immers net aan twee generaties. Het feit dat het model tot ver in zijn originele levenscyclus werd gehoond omwille van zijn design (en tegelijk door veelal diezelfde critici werd begeerd) heeft hier ongetwijfeld mee te maken. Vanaf minuut één had de Panamera een bijna ongrijpbare X-factor waardoor 'ie – desondanks – als een warm broodje over de toonbank vloog. Aan Porsche om dit met de tweede generatie vol te houden, maar dit is ongetwijfeld makkelijker gezegd dan gedaan. Al is er reeds steun onderweg in de vorm van een heuse shooting brake-variant. Slimmerikken daar in Zuffenhausen.

911 4S-billen Bij vlagen was de Panamera het beste verkochte model in z'n klasse, maar ook van alle Porsches. Dat herhalen zal niet eenvoudig zijn, maar door de voornaamste 'pijnpunten' te bestrijden niet onhaalbaar. En dus ging de veruit meest bekritiseerde achterzijde als eerste op de schop. De billen van de Panamera ogen nog altijd wulps en een een tikkeltje bedenkelijk, maar eleganter. Niet in de laatste plaats vanwege de 911 4S-achtige achterlichtunits. Over de rest van het exterieur kunnen we kort zijn; dat is een evolutie op het origineel.

Welkom in het digitale tijdperk Binnenin maakt de Panamera een grotere sprong voorwaarts. Het model treedt het digitale tijdperk binnen en dat is vooral te merken aan het zogenoemde Porsche Advanced Cockpit, een instrumentarium dat voortaan voor 90% uit pixels is opgetrokken. Louter de toerenteller is nog analoog.De hypermoderne klokkenwinkel direct achter het stuurwiel wordt bijgestaan door een 12,3 inch groot centraal display van het Porsche Communication Management en is door de bestuurder en de passagier individueel te configureren. In het PCM zijn tevens onder meer online (navigatie-)functies, smartphone-integratie via Apple Car Play en spaakbediening geïntegreerd. Sowieso is het aantal fysieke knoppen opvallend verminderd. Daarvoor in de plaats zijn aanrakingsgevoelige panelen gekomen. Zelfs de centrale ventilatieopeningen kunnen elektrisch bediend worden door middels van aanrakingsgevoelige swipen.

Ruimer zitten Je zou het niet direct zeggen, maar de Panamera is met enkele centimeters gegroeid. Ruim 3 centimeter is erbij gekomen in de totale lengte en eveneens 3 centimeter aan wielbasis. Porsche meldt dat de groei ten goede komt aan de achterpassagiers en dat is mooi. Achterin was de auto namelijk niet de ruimste. Wat gelukkig wel is gebleven zijn de vier identieke zetels, een fraai detail dat vreemd genoeg door weinig concurrenten is overgekomen in de loop der jaren. De Range Rover SVR is de enige die ons zo te binnen schiet.

Gloednieuwe turbomotoren Op technisch vlak pakt de nieuwe Panamera uit met een gloednieuw platform en dito V8. Alles over deze motor lees je in een eerder gepubliceerd artikel. Dit achtcilinderblok is bestemd voor de Panamera Turbo die ermee in 3,8 seconden naar de 100 km/h sprint. Met het optionele Sport Chrono Pakket zelfs in 3,6 seconden. De aangeboden zescilinders zijn ook compleet nieuw en beschikken tevens voortaan allemaal op turbotechnologie. Zo geniet de Panamera 4S over een 2.9 liter V6-biturbo met een vermogen van 440 pk en 550 Nm. Dit vertaalt zich in een sprint van 0-100 km/h in 4,4 seconden (4,2 met Sport Chrono Pakket) en een topsnelheid van 289 km/h. Het gemiddelde verbruik varieert afhankelijk van de uitvoering tussen 8,1 en 8,2 l/100 km.De Panamera Diesel dan. Die doet het nu met een 422 pk sterke V8 en kan liefst 850 Nm aan trekkracht opwekken. Niet zo gek dus dat de sprint ruim binnen de vijf tellen is voltooid en de top op 285 km/h ligt. Het gemiddelde verbruik van de Panamera 4S Diesel komt uit op 6,7 l/100 km.

Assistentiesystemen Een nieuwe auto introduceren zonder allerhande veiligheidsnufjes kan Porsche zich niet permiteren natuurlijk en daarom is de nieuwe Panamera vol te stoppen hiermee. Zo is een interresante gadget de nachtzichtassistent. Deze gebruikt een infrarood-/warmtecamera om mensen en grote dieren te detecteren. Op het display worden ze vervolgens met kleur gemarkeerd. Verder prijken er zoal op de optielijst LED-matrix koplampen, adaptieve cruise control (dat op basis van navigatiegegevens en signalen van radar- en videosensors de optimale acceleratie- en remwaarden berekent) en een elektronische co-piloot die automatisch bochten en hellingen kan nemen. Ook achterasbesturing, een actief stabilisatiesysteem en luchtvering zijn te bestellen.

Prijzen De prijzen zijn ook al bekend. Ze beginnen bij € 133.800,- voor de Panamera 4S. De 4S Diesel is er vanaf € 143.400,- en wil je de topper, de Panamera Turbo, dan geraak je minstens € 187.900,- armer. Rijden kan per november.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe instapper Dacia Duster verliest 15 pk

Autonieuws

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws
Ontdek meer