Nieuws: Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid – Enorme spierballen voor Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Het is verbluffend hoe de auto-industrie in korte tijd een heel andere betekenis heeft gegeven aan het fenomeen hybride. Stond het tot voor kort nog synoniem voor een schoonheidsideaal van mobiele milieufetisjisten en gewetensusser voor wie daar stilletjes een broertje dood aan had.

Nu worden hybride-aangedreven auto's des te eerder geassocieerd met de sterkste en snelste auto's te koop. Geloof je niet? Dan moet je zeker kennismaken met de nieuwe Panamera Turbo S E-Hybrid. 680 pk. 850 Nm. In 3,4 tellen naar de honderd. Topsnelheid? 310 km/h. Dit is in een notendop wat de nieuwe Panamera Turbo S E-Hybrid kan. Allemachtig! En toch – in theorie – een gemiddeld verbruik realiseren van 2,9 l/100 km. Volgens de New European Driving Cycle (NEDC) tenminste, en enkel als de volledig elektrische E-Power-modus, goed voor 50 kilometer rijden op stroom, maximaal wordt benut en de plug-in hybride-limousine na elke honderd kilometers trouw aan de stekker wordt gelegd. Anders wordt die 1 op 33 natuurlijk bij lange na niet gehaald.

918 Spyder Kenners weten al waaraan deze verbluffende prestaties te danken zijn. De Porsche 918 Spyder natuurlijk. De aandrijftechniek is deels ontleend van die hybride-hypercar die zelfs nog iets krachtig en sneller is. Maar bijster veel scheelt het niet, en dat is ongekend, want de Panamera is immers een vierdeurs limousine waar het hele gezin in past en er daarnaast nog ruimte overblijft voor een zwikje reiskoffers.

Meer over de techniek Om nog wat verder in de techniek te duiken. Het totaalvermogen is opgedeeld uit de krachten van een dubbel geblazen 4.0 liter V8 en een elektromotor. Die eerste is van zichzelf goed voor 550 pk. De hulpmotor is 136 pk sterk. Beide geven hun krachten door aan een 8-traps PDK-automaat die op zijn beurt als doorgeefluik fungeert naar alle vier de wielen. Luchtvering is eveneens standaard, evenals een standkachel. Altijd fijn.

Opladen via app Is het speelkwartier voorbij en zijn de vloeistofgekoelde lithium-ion accu's leeg? Weer volledig opladen duurt 6 uur aan het normale stroomnetwerk. Het kan echter veel sneller. Via een snellader. De oplaadtijd bedraagt in dat geval zo'n 2,5 uur. Het laadproces is te starten via de timer van het Porsche Communication Management-systeem of via de Porsche Connect-app voor smartphones en Apple Watch.

Uitrusting en prijzen De nieuwe Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid beleeft zijn publieksdebuut op de Autosalon van Genève. De dealerintroductie volgt in juli, maar bestellen kan nu al. De prijzen beginnen bij € 198.600,- voor de 'korte' versie. De variant met 15 centimeter langere wielbasis is er vanaf € € 212.300,-.Wat je hier zoals voor terugkrijgt aan luxe? Wat te denken van carbon-keramische remschijven, een adaptief onderstel inclusief Porsche Torque Vectoring Plus, stuurbekrachtiging Plus en 21 inch lichtmetalen 911 Turbo Design-wielen. Ook standaard zijn de eerder genoemde behaaglijke klimaatregeling, adaptieve aerodynamica en adaptieve luchtvering inclusief Porsche Active Suspension Management. De Executive-uitvoering met verlengde wielbasis bevat bovendien ook achterasbesturing.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

De Cadillac CT4 neemt je werk uit handen (maar niet in Europa)

Autonieuws

Waarom wil president Trump van de strenge Californische emissie-eisen af?

Autonieuws

Hyundai voorkomt kopstoot van je passagier

Autonieuws
Ontdek meer