Nieuws: Range Rover Evoque 5-deurs – Exclusieve kennismaking Evoque

Onlangs reisden we af naar het Engelse Gaydon om nader kennis te maken met de vijfdeurs Range Rover Evoque. De opgedane ervaring delen met de rest van de wereld mocht helaas nog niet. Dat embargo is nu verlopen.

Op een koude en grauwe vrijdagochtend landden we op het vliegveld van Birmingham waar we vervolgens met een Range Rover naar Gaydon, waar het hoofdkantoor van Land Rover is gevestigd, werden gereden. Als één van de veertig journalisten ter wereld mochten we exclusief kennismaken met de vijfdeurs Range Rover Evoque. Ruim voordat het grote publiek de auto überhaupt op foto heeft gezien mochten wij erin al plaatsnemen. Rijden mocht helaas niet, daarvoor was het zichtbare prototype niet bedoeld.

Land Rover Headquarters We worden verwelkomd door Murray Dietsch, Manager of Land Rover Programmes en verantwoordelijk voor de techniek van de Evoque. Vol trots laat hij ons weten wat voor ´n uitdaging de Evoque was. De LRX Concept zoals die bijna drie jaar geleden in Detroit stond was namelijk niet enkel een studie, maar ook daadwerkelijk bedoeld om zo in productie te gaan. Het was dus niet zomaar een stijloefening van de ontwerpafdeling, de auto moest door Dietsch en z´n team ook daadwerkelijk te bouwen zijn. En dit allemaal zonder ingrijpende aanpassingen. Land Rover wil namelijk louter nog conceptcars onthullen die ook daadwerkelijk uitmonden in een productiemodel. Wat we niet wisten is dat Land Rover ondertussen ook al werkte aan deze Evoque. Research uit 2007 wees uit dat er behalve voor een coupé-achtige SUV ook markt en ruimte was voor een vijfdeurs variant. En zo werden beide modellen zij-aan-zij ontworpen en ontwikkeld.

In levende lijve We worden gevraagd om mee te lopen naar een enorme glazen pui waardoor we uitkijken op een binnenplaats die voor de buitenwereld is afgeschermd dankzij een enorme heg en hekwerk. Op snelheid komt een knalrode Evoque aangereden, de chauffeur rijdt vervolgens enkele rondjes en komt daarna door een grote openstaande deur de hal binnengereden. Louter positieve blikken zijn erop de gezichten van de aanwezige Land Rover-werknemers te vinden; prachtig om te zien hoe trots men is op hun jongste creatie.

Gerry McGovern Dietsch draagt zijn woord dan ook graag over Chief Designer Gerry McGovern welke eveneens vol trots over ´zijn´ Evoque praat. De voornaamste uitdaging voor hem en zijn team was om de vijfdeurs minstens zo aantrekkelijk te maken als de coupé, de driedeurs. Onder andere de wielbasis bleef gelijk zodat de proporties nog altijd kloppen. Om de achterpassagiers meer hoofdruimte te bieden werd wel het dak met 30 mm verhoogd, echter de coupéachtig daklijn lijkt nog altijd aanwezig te zijn. Dat deze ontwerpkeuze praktisch nut heeft gehad blijkt ook wel als we later het portier openen en plaatsnemen op de achterbank. Hoofd- en beenruimte is er voldoende en ook de kofferruimte lijkt aanvankelijk ruim genoeg voor de boodschappen. En dat terwijl de auto 425 mm korter en 187 mm lager is dan een Range Rover Sport. Sterker nog: de Evoque is dankzij het gebruik van onder meer aluminium en magnesium zo'n 100 tot 120 kg lichter dan de compactere Freelander 2.

Personalisatie Om in te spelen op de heersende trend biedt Land Rover de mogelijkheid de Evoque naar smaak aan te kleden. Daarvoor zijn drie stijlpakketten samengesteld: Pure, Prestige en Dynamic. De auto zoals die voor ons staat en ook op de foto's is te zien betreft de Dynamic. Die is voorzien van afwijkende bumpers, de nodige spoilers, 20 inch lichtmetaal en een sportinterieur met schitterend geprofileerde stoelen om zodoende het sportieve karakter te benadrukken. De Pure is eerder strak en neutraal, net als de LRX dat was. Bij de Prestige overheerst juist het gevoel van luxe: glanzende metalliek accenten en een interieur dat nagenoeg geheel is bekleed met leer straalt een warme sfeer uit. Tot slot kan de toekomstige eigenaar kiezen voor een aantal dakkleuren, lakkleuren en uiteraard tal van kleuren leer.

Motorengamma Motorisch zal Land Rover de keuze bieden uit een 2.2 turbodieselmotor met 150 of 190 pk en een 2.0 liter turbobenzinemotor met 240 pk. Over de prestaties doet men nog geen exacte uitspraken, maar tussen neus en lippen door laat Dietsch weten dat de Evoque 2.0 turbo net zo snel is als de Range Rover 5.0. Pittige beloftes, maar uit enthousiasme nemen we ze graag aan. Bovendien laat hij weten dat de 150 pk sterke dieselvariant in combinatie met tweewielaandrijving onder de 130 g/km scoort en 4,9 l/100 km verbruikt. Keurige cijfers voor een dergelijke SUV.

Mooier De uitgebreide optielijst met moderne features, de verschillende aandrijfvormen en het Terrain Response-systeem deelt de 5-deurs Evoque uiteraard met de 3-deurs. Daar duiken we dan ook niet dieper meer op in. Hiervoor verwijzen we je graag naar het uitgebreide artikel van dat model. Wel het vermelden waard is dat nagenoeg alle aanwezigen de vijfdeurs nog mooier vonden dan de driedeurs. Foto's zeggen veel, maar een auto in het echt zien zegt zoveel meer. In het bijzonder merk je dat wanneer je instapt en achter het stuur kruipt. Nogmaals, het betreft nog een prototype waardoor je door sommige gebruiksporen heen dient te kijken, maar de auto wekt wel een gevoel van kwaliteit en Brits vakmanschap op.

Land Rover of Range Rover? Geduld is wel een schone zaak. Land Rover is immers nog niet klaar met de Evoque. We hebben de auto weliswaar al kunnen zien als driedeurs in Parijs en straks de vijfdeurs als wereldprimeur in Los Angeles, het duurt nog tot september 2011 tot de Evoque's bij de plaatselijke dealer staan. Ondertussen trekt Land Rover de gehele wereld rond om met prototypes de laatste kinderziektes op te sporen en te verhelpen. En er moet nog een ander dilemma opgelost worden. De auto zoals wij die te zien kregen draagt namelijk geen Land Rover-badges, maar enkel de naam Range Rover. Binnen Land Rover als fabrikant worden die twee labels namelijk meer en meer gescheiden. Of de Evoque een Land Rover-badge zal krijgen is nog een groot raadsel en een enorm intern discussiepunt. Voor ons is dit slechts een detail. De Evoque als auto overtuigt in zijn geheel. Zeker als we de voorlopige richtprijs van € 45.000,- in ogenschouw nemen. Over verkoopcijfers doet men geen uitspraken, daarvoor is het volgens de fabrikant te vroeg. Wij kunnen in ieder geval alvast vertellen dat Audi, BMW en Mercedes de borst mag natmaken. Een Range Rover bereikbaarder dan ooit tevoren? Daarmee zal voor veel liefhebbers een droom in vervulling gaan.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

'Bestuurders overschatten assistentiesystemen, vooral Tesla Autopilot'

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Ontdek meer